Annons:
Etiketttävling
Läst 33509 ggr
penphotography
7/21/11, 4:03 PM

Är du redo att börja tävla körning?

Tävlingsreglemente, Grönt Kort, licens och TDB. Det är många saker som man måste ha koll på när man ska börja tävla i körning.

För att kunna delta på tävlingar i körning som arrangeras av en förening ansluten till Svenska Ridsportförbundet så behöver du först vara medlem i en ansluten förening.

Därefter behöver du kontrollera att din häst har ett vaccinationsskydd som följer Svenska Ridsportförbundets regler.

Nästa steg är att ta Grönt Kort. Kursen går ut på att du ska lära dig hitta i Tävlingsreglementet samt känna till grundläggande regler för tävlingsdeltagande inom Svenska Ridsportförbundets verksamhet. Föreningarna arrangerar med jämna mellanrum kurser för sina medlemmar som behöver ta Grönt Kort. Vänd dig till din förening.

Om du tävlar ponny så måste ponnyn ha ett giltigt mätintyg. Mätning utförs på en av Svenska Ridsportförbundet godkänd mätstation av en mätman godkänd av Svenska Ridsportförbundet. Mätreglemente för ponny hittar du HÄR.
För att kunna boka mätning av din ponny, vilket görs i Tävlingsdatabasen (TDB) så behöver du först ett konto i TDB. Att skaffa ett konto är gratis, det enda som krävs är att du har en giltig e-postadress.

Nu är det dags att lösa licens. Din häst/ponny behöver licens för att få tävla på tävlingar oavsett nivå. (Gäller ej Pay'n Drive.)
Häst/ponnylicens löser du i ditt konto i TDB genom att klicka på "Mina hästar" och därefter "Beställ licens". Betalar gör du direkt genom ditt TDB-konto.
Från och med Debutantklass behöver även du som kusk en licens. Den kallas för "ryttarlicens" hos förbundet men gäller alltså även dig som kusk. Licensen löser du direkt i TDB. Beroende på vilka typer av tävlingar du har tänkt tävla i så finns det olika licenstyper. Genom din licens omfattas du av en olycksfallsförsäkring som Svenska Ridsportförbundet har tecknat. Kontrollera noga vilkoren för att se om du behöver komplettera med din egen försäkring för att få ett fullgott skydd.
Från och med 1 januari 2012 ingår inte längre groomens försäkring i kuskens licens som tidigare. Däremot finns det en groomlicens med en inkluderad försäkring. Groomlicensen är frivillig.
För att lösa groomlicens kan groomen skapa ett eget konto i TDB eller så kan kusken lösa licens åt sin groom i sitt eget konto genom att klicka på "Lägg till ryttare" och välja groomlicens.
Från och med 1 januari 2013 finns en ny funktion i TDB som automatiskt läser av att alla kuskar och hästar i resultatlistan har giltig licens. Den som inte har giltig licens vid datumet för tävlingen får böter om 1500 kronor.

I TDB hittar du tävlingsterminen och propositioner för tävlingar. I TDB anmäler du även till den tävling som du vill vara med i.

Beroende på klass är det olika dressyrprogram som ska köras. I Debutant och Lätt klass finns det bara ett program för utomhus- respektive inomhustävlingar på varje nivå. För Medelsvår och Svår står det i propositionen vilket program som ska köras.

Som tävlande kusk omfattas du av både det gemensamma tävlingsreglemetet, TR I samt det för körning specifika tävlingsreglementet, TR V. Ta för vana att skriva ut båda TR:en för att ta med på tävling. Om du dyker på någon frågeställning så kan du lätt slå upp svaret i TR.

Förutom att känna till grundläggande regler kring tävlandet så är det också viktigt att ha koll på dopningregler och regelbundet ta en titt på karenstidslistorna.

Läs gärna artikeln Vad krävs i de olika svårighetsgraderna, där får du veta ungefär vilken nivå de olika tävlingsklasserna ligger på.

Nyttiga länkar:

Kuskringen

Text och foto: Pernillha Engström

~Penna~

Medarbetare på Körning iFokus

  • Redigerat 4/16/21, 9:56 AM av Niklas
Annons:
Rubiinen
9/10/11, 12:18 AM
#1

Vilken är den lättaste klassen man kan tävla i? Hur är portbredden i precisionen och hur kan en maratonbana se ut i lättaste klassen? :)

penphotography
9/12/11, 8:07 AM
#2

Lokal Lätt B är den lägsta klassen i körning. Därefter kommer Lokal Lätt A, Nationell Lätt,  Nationell Medelsvår, Elit Medelsvår och Elit Svår.

I Lokal Lätt B tävlar man i dressyrprogrammet, Lätt svenskt nr 2. Portbredden i Precision är vagnens spårvidd + 35 cm. I Maraton kör man i Lokal Lätt B bara en sträcka, sträcka E. Den är max 5 km lång och har max 4 hinder som kan vara portade A-D. Galopp är ej tillåtet.

~Penna~

Medarbetare på Körning iFokus

[slo]
9/12/11, 5:06 PM
#3

I Lokal Lätt B tävlar man i dressyrprogrammet, Lätt svenskt nr 2. Portbredden i Precision är vagnens spårvidd + 35 cm. I Maraton kör man i Lokal Lätt B bara en sträcka, sträcka E. Den är max 5 km lång och har max 4 hinder som kan vara portade A-D. Galopp är ej tillåtet.

Det gäller väl för Lokal LA också, förutom program nr 3 istället…

penphotography
9/12/11, 5:56 PM
#4

Helt rätt! I Lokal Lätt A kör man Lätt svenskt nr 3.

Däremot i Precision är portbredden vagnens spårvidd + 30cm. I Lätt A är bedömningen A med idealtid.

I Maraton får det vara alla tre sträckorna, max 13 km och max 5 hinder portade A-E. Galopp är ej tillåtet.

TR Mom 502 (sidan 9)

~Penna~

Medarbetare på Körning iFokus

mizabella
9/15/11, 10:35 PM
#5

Är det alltid Dressyr, Precision och Maraton på samma tävling? Alltså alla 3 momenten, eller finns det enskilda tävlingar också med till exempel bara Precision?

Rubiinen
9/15/11, 10:49 PM
#6

Lättaste klassen får du inte tävla alla tre moment utan Max två. Sen får du givetvis bara tävla en gren om du vill.

Annons:
Faradiba
1/6/12, 4:21 PM
#7

Oj oj oj…. här har man i lugn och ro kört omkring i skog och mark med sina ponnys så fick jag för mig att man kanske skulle ta o tävla lite…..

Vilken djungel!!!Trodde inte att jag var så off, har ju ändå nån utbildning i banbyggning på Maraton och dommaraspirant i skogskörning MEN det känns som att det var 100 år sedan……

Tror jag börjar med att bli medlem i en förening så jag har någon att fråga Flört

men men vi kanska syns på en tävlingsbana i framtiden…. Skrattande

//Anna

Agto
1/6/12, 4:46 PM
#8

Det hoppas jag att vi gör! Det är faktiskt inte så mycket regler som man tror. Det mesta ger sig men har man en mentor med sig så är det ju toppen! Lycka till!

penphotography
2/3/12, 10:09 AM
#9

*Artikeln är uppdaterad med information om groomlicens, vilket är nytt från och med 1 januari 2012.*

~Penna~

Medarbetare på Körning iFokus

Piich
4/8/12, 5:51 PM
#10

Groomlicensen är alltså FRIVILLIG?

Om man vill ha en giltig försäkring på sin groom?

Har för mig att jag läst att groomlicensen inte behövs om groomen själv har ryttar(kusk)licens?

Tjena!
Michelle heter jag, är en 18 årig ungdomskusk som bor i stockholm.
Äger en shetlandsponny vid namn Ior som tränas i körning. Förhoppningsvis kommer vi ut på banorna 2013. Tog ett sabbatsår från gymnaisumet 2011, har två jobb och alltid många bollar i luften samtidigt. Spenderar all min lediga tid i stallet.

Förutom att köra gillar jag att tömköra, trickträna och är lite NH intresserad.Skrattande

Agto
4/10/12, 11:56 AM
#11

Har groomen ryttarlicens så är den försäkrad genom den dock har en del av oss fått erfara att denna försäkring inte är så omfattande så de flesta har ju en egen försäkring som både är billigare och bättre än den frivilliga groomlicensens försäkring.

Efwa
4/10/12, 9:27 PM
#12

Enligt en källa jag har så har alla som har sin häst försäkrad i Agria en kostnadsfri försäkring som heter "incident" som gäller för allt din häst orsakar. Den skulle, enligt dem själva, gälla även om något hände groomen i vilken Körgren som helst.

Agto
4/11/12, 10:41 AM
#13

ja det finns gott om alternativ så jag hoppas att den frivilliga groomlicensen förblir frivillig!

Vi har en gårdsförsäkring i Dina Försäkringar som också omfattar både groom/hästskötare/kusk.

Annons:
Lena90
10/25/12, 10:33 AM
#14

Tittade lite i TR men hittar inte (eller så missar jag) om man får tävla typ lokalt med hovboots eller inte. Min går barfota och gräs är ingenting men om man leker med tanken att det skulle vara grusbana, lite grövre, får jag tävla med dem då om jag skulle vilja/behöva?

Carpe diem!

blacksmithfarm
10/25/12, 11:01 AM
#15

Det står i mom 509 (sid 19) TR V 2012 (kommer nytt TR idagarna, men tror inte att denna regel berörs)

Där står det att hovboots är tillåtet för tävling, så ja, det får du. Tävlar du Maraton så måste du till och med ha det (eller sko hästen med vanliga skor).

MVH

Blacksmithfarm, sajtvärd på Körning iFokus 
Var med och tävla: iFokus Sportfoto 2014 


Lena90
10/25/12, 11:55 AM
#16

#15 Tack skönt att veta :)

Carpe diem!

moiran
11/3/12, 7:44 PM
#17

Jag hade hoppats på lite information om ungefär vad man behöver kunna/klara utföra för att börja tävla i de olika grenarna, men det kanske kommer i en fortsättningsartikel? *hoppas*

penphotography
11/3/12, 8:07 PM
#18

#17 Det kan vi fixa. Bra förslag!

~Penna~

Medarbetare på Körning iFokus

penphotography
12/19/12, 2:53 PM
#19

*Artikeln är uppdaterad och anpassad till 2013 års tävlingsreglemente.*

~Penna~

Medarbetare på Körning iFokus

Annette
2/24/13, 8:01 AM
#20

Jag funderar på att starta i min första tävling. Det är väl egentligen en träningstävling i form av bollrace där man kan köra i sin egen takt.

Frågan är hur kusken ska vara klädd vid detta tillfälle? Jag har en mörkgrön Roslagsrockard.

Annons:
penphotography
2/24/13, 8:49 AM
#21

Helt och rent, handskar och hjälm blir aldrig fel. Du får säkert jätteroligt! Lycka till!!

~Penna~

Medarbetare på Körning iFokus

vikkypedro
9/25/13, 7:13 AM
#22

Vilken kanontråd! Ingen som har möjlighet att göra en fortsättning på det mer "praktiska hemmavid", hur man vet att hästen (och jag själv) är redo att testa en debutantklass? :)

blacksmithfarm
9/25/13, 5:00 PM
#23

#22

Vilken bra idé, det får vi ordna!

Mvh

Blacksmithfarm, sajtvärd på Körning iFokus 
Var med och tävla: iFokus Sportfoto 2014 


[[AcsJulia]]
9/25/13, 7:26 PM
#24

#23 Ja, det skulle vara superuppskattat! :D

blacksmithfarm
10/14/13, 7:20 PM
#25

#22 + 24

Nu finns det en sådan artikel. Den ligger på förstasidan just nu (länk), hoppas att den kan vara till hjälp.

Mvh

Blacksmithfarm, sajtvärd på Körning iFokus 
Var med och tävla: iFokus Sportfoto 2014 


vikkypedro
10/15/13, 7:50 AM
#26

#25 Underbart!!

Emmelie93
12/22/14, 8:11 PM
#27

Om man har grönt kort för ridning, behöver man då ta ett för körning?

~Stuteri Stenbydal~
Sajtvärd på Gotlandsruss.ifokus

Annons:
WinterPrince
12/26/14, 11:27 AM
#28

#27, nej, det är samma gröna kort som gäller för alla grenar.

Emmelie93
12/26/14, 3:21 PM
#29

Tack för svar! :)

~Stuteri Stenbydal~
Sajtvärd på Gotlandsruss.ifokus

blacksmithfarm
2/27/15, 12:29 PM
#30

Jag har uppdaterat länkarna till respektive TR nu, så att man hamnar rätt där.

Tänk på att till i år är alla TR omdesignade, och ändringar har gjorts inte bara i Körningens TR utan även i det gemensamma. Så läs igenom TR så att du har koll innan du ska tävla ;)

Blacksmithfarm, sajtvärd på Körning iFokus 
Var med och tävla: iFokus Sportfoto 2014 


lotta-land
9/15/15, 7:07 AM
#31

tusen tack för alla svar, har inte kunnat svara pga datorn strejkade :) Mycket läsnyttigt och det verkar säkert mer komplicerat än det är :)

Agto
9/15/15, 8:03 AM
#32

Ja det är mycket mer komplicerat om man läser än vad det är i verkligheten 🤪

Körfolk ger gärna av sin kunskap så fråga runt och häng på någon lite mer erfaren!

Upp till toppen
Annons: