Annons:
Etiketttävling
Läst 14618 ggr
blacksmithfarm
2011-10-13 10:04

Dressyr

Vad innebär en dressyrtävling? Vilket program ska jag köra? Hur räknas poängen? Vad ska jag träna på? Svaren får du här.

Ur TR V:
"Avsikten med dressyr är att bedöma hästarnas harmoni, eftergift, lätthet, rörelsefrihet, framåtbjudning, smidighet, rätt ställning i rörelserna samt att de har regelbundna gångarter. Dessutom bedöms kuskens ställning på kuskbocken, noggrannhet, allmänt hanterande av hästarna samt presentation av ekipaget." 

_
Foto: Annie Kallhede Lundvall

_**Vilket program ska jag köra? Var hittar jag det?
**I TR V (mom 502 sida 9) står vilka dressyrprogram som gäller för de olika klasserna och på Svenska Ridsportförbundets hemsida finns dressyrprogramen under Tävling - Körning - Dressyrprogram. Banan man kör på är 40*80 eller 40*100, vilket som gäller framgår i dressyrprogramet.
Så om vi tittar på Lätt B så ska man köra Lätt svenskt dressyrprogram nr 2. Det finns tre olika länkar vid dressyrprogrammet, Domarexemplar, skiss och protokoll.

  • Domarexemplaret är vad domaren ska utgå från i sin bedömning. I punkt 1 står det för domaren att bedöma: Inkörning på rak linje, övergång till halt, halt på bettet, rak uppställning.
  • Skissen är precis som det låter en skiss över Dressyrbanan där rörelserna är utritade, punkt för punkt.
  • Protokollet är vad som sedan används vid domarens bedömning på tävlingen.

Domaren ger en poäng för varje programpunkt, mellan 1-10. Så för Lätt svenskt dressyrprogram nr 2 är maxpoängen 160 poäng. När man sedan räknar resultat räknar man straff istället för poäng, alltså drar man den intjänade poängen från 160 och får då fram straffpoängen. Straffpoängen i dressyren är de poäng man inte lyckades få, inte de man bestraffats med för att man var för dålig!

Dressyrprogrammet ska du köra ur minnet, groomen får inte prata med kusken. När domaren har gett dig startsignal så har du 90sek på dig att börja programet. Programet börjar när du kör in på Dressyrbanan och slutar vid sista halten, men tänk på att det står i dressyrprogramet hur du ska köra ut från banan, utkörning i arbetstrav. En rörelse i dressyrprogramet ska påbörjas när hästens nos är i höjd med bokstaven.

Du får gå dressyrprogramet inne på Dressyrbanan om du vill. När banan är färdigbyggd och innan tävlingen har börjat så är det tillåtet för tävlande att beträda banan utan häst. Fråga gärna i sekretariatet i alla fall. Du får inte ha benskydd på din häst i dressyren. En häst som har benskydd under dressyrprogramet får 10 straffpoäng och skall dessutom inspekteras efter dressyrprogramet. Kör du fel i programet så kommer domaren att blåsa av dig och du får då börja om från den rörelse där det blev fel. Efter tre felkörningar blir du utesluten.

I punkten presentation bedömer domaren din och din grooms klädsel, selens tillpassning på hästen, utrustningens puts och ekipagets helhetsintryck. Kusk och groom ska bära handskar och huvudbonad (hatt eller hjälm), kusken ska även ha ett kuskförkläde.


Foto: Annie Kallhede Lundvall

Jag har ingen bana att träna på, hur gör jag då?
Det finns de som sällan tränar på bana, men klarar sig bra i alla fall. Man behöver inte en fullstor bana för att träna på att lägga en volt, det räcker med en vändplan eller liknande. Ökningar och minskningar tränar man lika bra på skogsvägar som på bana, samma med halter och ryggning. Enhandsfattning, som kommer redan i Lätt Svenskt dressyrprogram nr 3, (ett program som körs i Lokal Lätt A samt Nationell Lätt) kan man träna på vägar, bågen kan man lägga över vägbanan eller i en kurva. Snöstakar, träd och liknande kan man använda som bokstäver för att träna på att igångsättningar och avsaktningar blir där man planerar dem. Men visst kan det vara bra att köra programet någon gång innan tävlingen, då kan man kanske åka iväg och träna där det finns en bana.

Enhandsfattning
Enhandsfattningen innebär att tömmarna ska hållas i vänster hand och pisken i höger. Det är bra att verkligen markera att man inte håller i tömmen med högerhanden genom att sträcka ut den rakt åt sidan. Hur man håller tömmarna med vänsterhanden är lite som det fungerar bäst. En 'korrekt' enhandsfattning är dock att vänstertömmen kommer in över pekfingret och hålls på plats av tummen, medan den högra tömmen kommer in mellan ring- och långfingret (se exempel på bilderna nedan). Då styr man genom att vrida och flytta handen.


Enhandsfattning. Foto: Annie Kallhede Lundvall


Enhandsfattning med fyrspann. Foto: Annie Kallhede Lundvall


Såhär håller du tömmen i en enhandsfattning, vänster töm överst. Foto: Annie Kallhede Lundvall


Såhär kan du också hålla tömmen i en enhandsfattning. Vänster töm kommer in mellan ringfinger och lillfinger, ut mellan långfinger och pekringer. Höger töm kommer in mellan pekfinger och tummen och ut under lillfingret. Foto: Annie Kallhede Lundvall

Kür
Man kör ett egenkomponerat dressyrprogram, till musik om man vill. Varje ekipage får 8 minuter att köra på, efter 7 minuter får man en signal, och efter 8 minuter en andra signal som visar att tiden är ute.

Källor:

_Text: Annie Kallhede Lundvall

Videon visar ett dressyrprogram kört av Johan Herner och är filmad av MrJanne1956_

Blacksmithfarm, sajtvärd på Körning iFokus 
Var med och tävla: iFokus Sportfoto 2014 


Annons:
WinterPrince
2011-11-07 11:58
#1

Jättebra artikel! Det där med enhandsfattning ska jag börja öva på redan nu! Jag har övat på programmet när jag tömkör, då är det lättare att hålla till på en mindre bana. Främst då för att lära mig vägen…

Upp till toppen
Annons: