Annons:
Etikettträning
Läst 16939 ggr
penphotography
12/14/11, 12:03 PM

Rakrikta din körhäst

Bara en rakriktad häst är lika körbar i båda varven. Rakriktning ingår i utbildningsskalan och är grunden för samling. Att hästen är rakriktad är viktigt för att undvika skador. Men vad är rakriktning egentligen och hur rakriktar man körhästen?

Vad är rakriktning?

Rakriktning betyder inte att körhästen ska hålla sin hals och sitt huvud rakt utan handlar om att hästen driver bakifrån mot sin egen tyngdpunkt, lika mycket med båda bakbenen, och att fram- och bakdel rör sig i samma spår.

Hästar är precis som vi människor födda med en stark och en svag sida. Rakriktningen är därför viktig för körhästens hållbarhet. En häst som arbetar liksidigt och belastar båda sina kroppshalvor lika mycket har mycket mindre risk för att få förslitningsskador.
Om hästen till exempel sätter ner höger bakhov lite utanför kroppen, alltså till höger om höger frambens spår, blir reslutatet att det benet måste skjuta ifrån mycket mer än det vänstra bakbenet som då får ta en större belastning. Risken för skador ökar då inte bara i vänster bakben utan även vänster framben kan drabbas av förslitningsskador som till exempel kotledsinflammation.

Bilden föreställer Gunlög Frost under ärevarvet på SM i Körning 2010

Svårt att samla

Många problem som uppstår vid det samlade arbetet som till exempel kort hals, att hästen går på dubbla spår, spänner underhalsen eller går emot handen, beror på att hästen inte lärt sig att gå framåt och samtidigt vara rak. Rakriktning är en förutsättning för att körhästen ska kunna arbeta mellan hjälperna med ett jämnt stöd på båda tömmarna.

Energin viktigast

Det viktigaste med hästens rakriktning är energi vilket också har med hästens balans att göra. Man brukar säga att hästen ska söka kontakt med bettet, att man ska känna ett sug i bettet. "Suget" är känslan av energi som kommer från hästens bakhovar när den skjuter på framåt. 
Skritta en bit innanför fyrkantsspåret. Om hästen inte går rakt, skapa mer energi genom att driva. Om hästen inte söker sig framåt-nedåt är det ett tecken på att den kan ta längre steg.
Det gör inget om hästen börjar att trava, då har den svarat men missförstått och använt energin fel. Korrigera genom att flytta några steg i sidvärts istället för att bromsa den. Träna på att skritta med långa steg och med god energi.

Rakrikta med sidvärtsrörelser

I samlade rörelser och i sidvärtsrörelser försöker hästen oftast att sätta sitt svagaste bakben utanför kroppen. Försök att arbeta taktmässigt och hitta läget där energin går genom hela kroppen och skapar "suget" med ett jämnt stöd på båda tömmarna.
Hur knasigt det än kan låta så är sidvärtsrörelser ett mycket bra verktyg för att träna hästen att bli liksidig och rakriktad.

En häst som är svag i till exempel höger bakben har lättare för att flytta undan för den starka sidans (vänster i det här exemplet) pisk. Den vill då sätta sitt högra bakben utanför vilket gör att bakdelen gärna kommer lite före. Om du däremot flyttar undan för den svaga sidans (höger i det här exemplet) pisk så kan det kännas svårare. Bakdelen kommer då lite efter och det finns en risk att ytterbogen (vänster i det här exemplet) glider ut. Tänk på att hästen hela tiden ska vara ställd från rörelseriktningen.

För att korrigera detta finns det ett par knep som man kan använda sig av. När man flyttar undan för den starka sidans pisk försöker man att flytta framdelen och låter bakdelen komma lite efter. När det gäller den svaga sidans pisk vill man istället flytta ganska mycket några steg och sedan köra rakt fram för att på så sätt få kontroll över den starka sidans bog.

Var noga med att inte tvära för mycket eftersom hästen då tappar bjudningen.

En rakriktad körhäst:

  • går fram lika mycket till båda tömmarna
  • följer med bakbenen i frambenens spår
  • bär sig lika bra i båda varven
  • är lösgjord i båda varven

Läs mer om utbildningsskalan HÄR.

Text & foto: Pernillha Engström

~Penna~

Medarbetare på Körning iFokus

Annons:
LouiseS
1/23/12, 10:16 PM
#1

Bra artikel!

penphotography
1/29/12, 5:39 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#2

Utrustningen är inte allt men väldigt viktig. D-ponnyn som jag tävlar vill gärna stoppa höger bak utanför kroppen tex vid samling, i nedförsbackar, avsaktningar och så vidare . Att vara noga med lösgjordheten och styrketräning samt sidvärtsrörelser har hållt bakbenet i schack. Jag har fått påminna honom då och då vart bakbenet egentligen ska vara men oftast har han spårat bra.

Så fick jag rådet av min tränare att byta ut den traditionella bröstan mot en fransk collerbrösta och från första steget är hästen spikrak i vagnen.

Så ett tips till er som inte lyckas fixa till den där sista rakheten med hjälp av träning; prova att ändra på en utrustningsdetalj.

~Penna~

Medarbetare på Körning iFokus

Upp till toppen
Annons: