Annons:
Etikettpopulära-hästraser-för-körning
Läst 11603 ggr
Rita-S
2012-02-13 11:50

Fredriksborgare - Danmarks ståtliga draghäst

En ny artikel om raser med historia i körningen. Fredriksborgaren är en körhäst från Danmark som har fått sitt namn från Kung Fredrik II som skapade rasen på stuteriet Fredriksborg.

Under slutet på 1500 och 1600 talet blev rasen framavlad på stuteriet Fredriksborg i Danmark med rötter i olika italienska och franska hästar i Holstein, på den tiden ett danskt hertigdöme. Även en del olika halvblodshästar hämtades från England, däribland Norfolktravaren, och även arabiska fullblod togs in för förädling av rasen.

Fredriksborgaren blev snabbt mycket populär ute i Europa, främst som en högre skolridningshäst inom den klassiska ridningen, men även som vagnhäst. Den stolta gången hjälpte ryttaren till en majestätisk hållning, vilket ledde till att alla storpampar ville ha en sådan för att se ut som den perfekta ryttaren. Detta i sin tur ledde till att det var så stor export att nästan alla bra exemplar av rasen försvann från Danmark.

Bilden är lånad från Wikipedia Commons.

Det kungliga stuteriet tvingades stänga 1839 på grund av brist på bra avelsdjur. Dock fortsatte aveln på många mindre stuterier i Danmark, men dessa djur var vagnshästar av den lite lättare modellen. Under den här tiden var färgen fux väl utbredd inom rasen och inga andra färger tilläts.

På grund av den lilla tillgången på bra aveldjur har man på senare tid tagit in lite Trakehnare och Engelsk fullblod och då även tillåtit färger som brun och skimmlar. Det finns fortfarande Fredriksborgare runtom i hela Danmark, men det  är numera sällsynt med den gamla ridhästmodellen som Kung Fredrik II avlade fram.

Hästen som ras beskrivs som rätt ordinär till utseende, men med bred bringa och stark rygg som gör den lämplig både som rid och körhäst. Den har en ståtlig resning med höga rörelser, ofta beskrivs rörelserna som starka och med gott flyt. Dagens avel riktar sig dock mot att få tillbaka den gamla ridhästmodellens vackra steg utan att tappa flytet.

Rasen är medelstor till storlek, 150 - 160 cm i mankhöjd, huvudet skall vara välformat och utrycksfull, nacken lång och halsen skall vara medellång och välrest.
Manken skall vara markerad men inte hög, ryggen och länden medellång och välmusklat.

Benen skall vara muskulösa, samt torra knän och haser. Medellånga kotor med god fjädring i steget, välformade relativt breda hovar. Steget skall vara energisk, rytmisk, elastisk och taktfast, god bärighet och energi i alla gångarter. Numera accepteras alla färger och avteckningar.

Ursprungligen blev rasen avlad för krig och psyket bär prägel av detta, en stabil häst som inte låter sig hetsas så lätt, tålmodig och lättlärd skall dom även vara, med mycket vilja att gå fram. Därav är dom fortfarande populära inom akademisk ridning. Dom passar lika bra framför vagnen som på Dressyr eller hoppbanan.

För fler bilder på rasen, besök den officiella sidan för Fredriksborgaren.

Text: Rita Simonsen

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Annons:
Upp till toppen
Annons: