Annons:
Etikettutrustning
Läst 7240 ggr
penphotography
2013-03-07 11:20

Pisken är kuskens skänkel

Eftersom kusken inte har en skänkel så behövs pisken för att kunna kommunicera fullt ut med hästen

Pisken för kusken är samma sak som ryttarens skänkel och är en mycket viktig hjälp för att kunna kommunicera med hästen. Pisken hjälper kusken att styra, böja och rakrikta hästen. Utan riktiga piskhjälper kan man inte rakrikta och böja hästen på ett korrekt sätt.

Pisken bör vara så lång att den når fram till däckeln.

Olika placeringar av pisken betyder olika saker. Genom att kusken placerar pisken vid bålens sida strax intill gjorden så får pisken samma betydelse som ryttarens ben vid böjning och formandet av bålen. För att aktivera och korrigera använder kusken pisken längre bak vid det bakben som man vill engagera. Här får man vara lite försiktig dock, en del hästar kan reagera med en spark. Piskberöring på någon av ryggens sidor strax bakom däckeln hjälper till att styra och föra med yttersidan. När hästen förstår sidförande och böjande piskhjälper utan att öka tempot så kan man börja med sidvärtsrörelser.

Använd pisken på insidan för att forma hästen på böjt spår.

Tänk på två människor som står på led. Den bakre lägger sin hand på den främre personens högra axel. Vad händer? Jo, den främre personen vänder sig och tittar åt höger. Samma princip gäller hästen och pisken. I början vänder och böjer sig hästen mycket när pisken vidrör kroppen men med mer utbildning förstår hästen att den ska röra sig ifrån pisken och då får vi en korrekt böjning eller sidförande hjälp.

En körhäst ska utbildas till att acceptera pisken som en kommunikationshjälp för att förfina böjning, sidförande och styrning. Hästen ska inte förknippa pisken med bestraffning. Det lönar sig senare i körhästens fortsatta utbildning att lägga tid på detta i början. Om hästen uppfattar pisken som att den måste öka farten så kommer kusken aldrig att kunna uppnå en korrekt böjning av bålen eller en korrekt rakriktning. 

I Maraton kan det vara hjälpsamt att använda pisken på yttersidan för att få med ytterbogen i snäva svängar.

Kusken måste alltid använda pisken på ett konsekvent och korrekt sätt för att kommunikationen med hästen ska bli tydlig och förtroendefull. 

Tänk på: 

  • att sträva efter att använda pisken i mjuka hjälper. 

  • att bibehålla en mjuk och stadig kontakt i högertömmen för att störa hästen så lite som möjligt i munnen när pisken används.

  • att använda en tillräckligt lång pisk för att nå däckeln utan att ge eftergift på högertömmen.

  • att normalt använda pisken på insidan. Oavsett om det är på böjt spår eller längs långsidan på Dressyrbanan så hjälper piskens position till att få en korrekt ställning och böjning. 

Text och foto: Pernillha Engström

Läs också:

~Penna~

Medarbetare på Körning iFokus

Annons:
Annette
2013-03-20 13:28
#1

Oj, vad konstigt det blev med bilden.

Efwa
2013-03-20 16:26
#2

Bra artikel som vanligt! Kanske ändå bättre med min lille gulleponke på bild ;-)

moa
2013-03-22 10:02
#3

Bra inlägg!

Synd på bilderna bara :-)

penphotography
2013-03-22 13:18
#4

Det är den nya redigeraren som ställer till med bilderna i Explorer och Firefox. Man jobbar på en lösning.

~Penna~

Medarbetare på Körning iFokus

Aribigga
2013-03-25 10:50
#5

Byt till chrome ;)

Bra artikel!

lurvponnyn.vimeddjur.se

Mantissa
2013-08-07 07:26
#6

Någon som har tips på hur man lär in det sidförande/böjande?

Annons:
Upp till toppen
Annons: