Annons:
Etikettträning
Läst 18770 ggr
penphotography
2011-04-07 18:15

Maximera körhästens träning!

Om man regelbundet kontrollerar körhästens återhämtningspuls kan man göra träningen effektivare.

För att få veta hur hjärtat arbetar kan man mäta pulsen. Det är förutom ett sätt att följa hur konditionen förbättras också ett bra sätt att kontrollera körhästens hälsotillstånd.

Pulsmätare eller stetoskop?
Pulsen kan mätas på flera olika punkter: på båda sidor om bröstkorgen, vid tinningsartären mellan öra och öga, på bakre delen av kotan och mellan ganascherna. 
Lättast att lära sig hitta pulsen är att passa på när hästen är lite flåsig eftersom hjärtat då pumpar rejält och tydligt. Man kan mäta pulsen med antingen stetoskop, handen eller en pulsmätare. Om man använder stetoskop är det lättast att mäta vid bröstkorgens vänstra sida. Mäter man pulsen med handen använder man handens baksida eftersom den är känsligare än fingertopparna. Vid pulskontroll på bakre delen av kotan så använder man pek- och långfinger.

Olika typer av puls
Man delar in pulsen i tre olika typer: vilopulsarbetspuls och återhämtningspuls.

För att kunna använda pulsvärdet till att kontrollera kondition och hälsa hos hästen så måste man först veta hästens vilopuls. Den är mycket individuell och kan variera mellan 28-48 slag/min. För att få fram hästens vilopuls måste pulsen kontrolleras vid samma tidpunkt några dagar i följd. Helst ska man göra det på morgonen innan hästen har utfodrats eller arbetats. Skriv upp hästens vilopuls för att ha som utgångspunkt.

För att kunna mäta intensiteten i arbetet bör man känna till hästens arbetspuls som är det pulsvärdet den arbetar under, alltså hur hårt hästen arbetar. Den som har tillgång till en pulsmätare kan direkt se detta och även jämföra hur olika underlag påverkar pulsen. Kör man par kan det tex vara bra att se om båda hästarna anstränger sig lika mycket. 
Om man inte har en pulsmätare kan man sitta av och kontrollera pulsen direkt efter ansträngningen. Arbetspulsen sjunker mycket snabbt men om man är van att hitta pulsen så har den förmodligen bara sjunkit med 25%. Plusa alltså på 25% på det pulsvärde du får fram. 
För att ett arbete ska vara konditionsbildande bör  arbetspulsen vara uppe i 80 slag/min. Det motsvarar livlig skritt eller trav i lugnt tempo.

Foto: Lennart Wiklund

Genom att kontrollera hästens puls ca 10 min (8-12) efter den senaste, hårdaste/tuffaste aktivering kan man se hur ansträngd hästen har blivit av övningen. Pulsen bör ligga under 100 slag/min, helst ner mot 80 slag/minut, då tål hästen ansträngningen väl. Om pulsen ligger över 100 slag/min så har hästen ansträngt sig för mycket. Detta pulsvärde kallas för återhämtningspuls och är mycket tillförlitligt vid konditionsträning. 
När hästen har en stadig återhämtningspuls på 60-80 slag/min så är den mogen att gå vidare till ökad träningsdos.

Om hästen omotiverat har förhöjd puls kan det tyda på att den har en börja till en infektion i kroppen eller hälta.

Enklast är att ta pulsen endast i 15 sek och sedan ta värdet gånger fyra för att slippa stå och mäta en hel minut.

Text och foto: Pernillha Engström

~Penna~

Medarbetare på Körning iFokus

Annons:
Rita-S
2011-04-11 08:09
#1

Jättebra artikel! :)

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

penphotography
2011-04-12 09:22
#2

Tack så mycket! Skrattande

~Penna~

Medarbetare på Körning iFokus

Ninnii
2011-04-12 20:43
#3

Du är så duktig på att skriva o dela med dig pernilla!

penphotography
2011-04-12 21:13
#4

Tack! Vad snäll du är!

~Penna~

Medarbetare på Körning iFokus

HannaNikolina
2011-04-28 13:24
#5

Har du några tips på prisvärda pulsmätare?

penphotography
2011-04-28 16:58
#6

Nej, jag använder stetoskop och klocka. Men hör med någon travtränare.

~Penna~

Medarbetare på Körning iFokus

Annons:
Zaphix
2011-04-28 19:05
#7

Bra artikel, en pulsmätare skulle ju definitivt effektivisera intervallträningen..

För mig som gillar att föra statistik över saker hade det varit roligt, speciellt i kombination med en hastighetsmätare på vagnen.

"Slåss med drakar, befria prinsessor, döda varulvar.. Det är att leva."

Min och Dackes blogg

Ahnna
2011-05-06 12:33
#8

Inom galoppen, och säkert också inom travet, så är det vanligt med pulsmätare som sitter under sadelgjorden och är kopplad till ett digitalt armbandsur. Då behöver man inte stanna för att kolla pulsen, hur smidigt som helst. Glad (Det kan dock fungera lite "sådär" om hästen har tjock vinterpäls, då kan man behöva fukta området där mätaren sitter så att den kommer närmare huden.)

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

penphotography
2011-12-05 10:12
#9

#8 Bra tips!

Den här tiden på året lägger jag mycket tid på kondition och styrka vilket är perfekt att kontrollera med pulstagning. Man ser tydligt hur hästen förbättrar sig och håller man sig under gränsen så är det väldigt skonsam träning.

~Penna~

Medarbetare på Körning iFokus

WinterPrince
2014-01-04 14:48
#10

Hur kan jag ha missat denna toppenartikel? Tack!

Upp till toppen
Annons: