Kusk- och groomprofilen

Kuskprofilen: Rita

2011-04-09 20:05 #0 av: penphotography

Lär känna Rita och fjordhästen Kex.

Berätta lite kort om dig själv, vem är du?
Jag heter då Rita, bor i Hälsingland närmare bestämt i Dellenbygden. Jag är 35 år, och jobbar nu för tiden som kundtjänst medarbetare.

När började du att köra och varför?
Första gång jag körde är när 10 år sen, jag blev "inkastat" på ett mindre köruppdrag med fjordhingsten jag red då i och med att hans ägare lovat att köra "tomten" ut till skolans ungar i skogen med tomtgröt och klappar varpå hon åkt i väg på dop. 
Jag tyckte det var riktig mysigt att köra, men var fortfarande mer ryttare i hjärtat. 
Eftersom jag har fått fibromyalgi mästrar jag körningen bättre än ridning i nuläget och har fått mer smaken på variationen det kan erbjuda mig och min häst. Jag tycker helt änkelt det är jättefin träning både för mig och hästen, bjuder på variation, inför ett sätt att dra ut i skogen och mysa samtidig som man kan införa dressyr i det hela, och om jag har med en kompis i stallet är det inget problem att båda sitter i min 2sits rockard.

Berätta lite om din häst.
Jag riktar in mig på fjordhäst, men älskar även bruksnordis, döl, ardenner och shire. Jag gillar kallblods raser för deras psyke och uthållighet.

Min fjordvallak Kex fyller 5 och är nyss klar med första del av inkörningen: Att dra en vagn med kusk i utan ledare. Nu börjar våran utbildning där han skal bli en rutinerat körhäst. 
Kex är så himla nyfiken, glad i att arbeta och rak på sak, riktig ärlig och uppriktig i sig själv så det är himla roligt att göra oavsett vad jag beslutar mig göra med honom. det kvittar om jag vil markarbeta, vagnträna, rida dressyr, löshoppa, ut i skogen eller promenera i grimskaft, han välkommnar det med öppet sinne som oftast. I bland kan han tjura litet och forsöker driva med mig, vilke jag oftast bara skrattar av, det brukar slutligen bli som jag vill ändå.

Vad är det bästa och sämsta med körning?
Det bästa med körningen är att det kan ta mig dit jag vill utan att jag nödvändigvis måste ha orken att klättra upp på hästen, att jag kan träna min häst trots att min kropp i bland sviker mig. det ger mig och hästen så många möjligheter då jag kan föja in ridning (ut i skogen eller dressyr), hoppning(med eller utan ryttare), tömkörning, vanlig körning, miljöträning som lös häst, ryttare eller med vagn till våran rätt långa lista över träningsalternativer, det gjör att nästan inget kan bli en tråkig rutin och hjälper min häst att välkomna träningen som spännade och rolig. Vi kan göra det vi vill när det käns rätt helt änkelt.
Det tråkigaste med körningen är att det är inte lika lätt att transportera hästen med sin utrustning till andra ställen eller tävlingar, och att jag oftast måste ut i traffiken där inte alla tar lika mycket hensyn till en "mjuk bilist" som vi då faktisk blir.

Tävlar du och i så fall i vilken gren?
Jag tävlar inte än, men jag riktar mig nog mot brukskörning när tiden kommer skulle jag tro. Får se om jag kanske nosar på dressyr :)

Mål och ambitioner med körningen?
Jag vill ha roligt! Jag vill ha kul! Och jag vill dela det med min häst. Om vi även kommer så långt som till tävlingar skulle jag bara se det som lyx. jag är nog en hobbykusk i mitt hjärta, jag är inte så tävlingsinriktat, och ser nog mer fram till att kanske ta små köruppdrag som ut och köra släde på vintern, eller köra i bröllop, uppvisningar på forngårdar och sådan.

Vilken tycker du är den bästa förebilden inom körning?
Oj, den är svår för mig. jag har inte så mycket koll på tävlingsvärlden. Just i nuläget är min bästa förebild hon jag köpte min häst av och Arne, vaktmästarn i stallet, som är dom två som lärt mig mäst om körningen. Towa är en mer modern kusk, medans Arne av är den gamla skolan, gammal körkarl som håller på med jordbruk i det små med sin häst.

Foto: Fredrik Vold (löpsedeln) och Rita Simonsen (artikeln)

 

 

~Penna~

Medarbetare på Körning iFokus

Anmäl
2011-04-09 20:11 #1 av: penphotography

Fin bild! Härlig utsikt! Cool

~Penna~

Medarbetare på Körning iFokus

Anmäl
2011-04-11 07:37 #2 av: Rita-S

Uj, värst va du var snabb :D

Jo, hihi, Fredrik brukar ofta säga så att det bästa med att köra häst och vagn är utsikten! :)

Vill bara berätta att det inte är Kex vi ser på dessa två bilderna, rumpan och slädbilden är av min älskade Gejsa som lämnade mig för ett år sen.

Dock kan jag dra fram från våran inkörning del 1 här är första gång jag kör honom utan ledare!

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2011-04-11 07:39 #3 av: Rita-S

samt en bild från tidligare det året, juni 2010, första gången med vagnen fäst på!  som ni ser bjöd det inte på någon större panik.

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.