Annons:
Etikettutrustning
Läst 20857 ggr
penphotography
4/20/11, 11:07 AM

Olika typer av selar

Agneta, medarbetare på Gotlandsruss iFokus, har skrivit en artikel om olika typer av selar.

En körsele består av två grunddelar. En del att fästa vagnen i, och en del att dra med. I däckeln, (som spänns fast ungefär som en sadel) fästes skacklarna. Den del hästen drar vagnen med kan vara, lokor, koller eller brösta och vanligtvis draglinor. I vissa fall behövs även en tredje del, hintertyg (baksele), att bromsa vagnen med.

Man kan förenklat dela in körselarna i två grundtyper. Selar avsedda till att dra vagnar (2-axlade) vi kan i det här sammanhanget kalla dem "vagnsselar", och selar avsedda att dra kärror, (enaxlade), kallar vi "giggselar" (även om man brukar mena en speciell däckel när man talar om giggselar).

En "vagnssele" kan ha olika typer av däcklar. Eftersom däckeln i det här fallet inte behöver "bära" vagnen, kan praktiskt taget vilken däckel som helst användas, om den bara kan förses med upphängningsremmar för brösta eller lokor. Den enklaste typen är en s.k. mjukdäckel bestående av två stoppade läderputor fastsydda på en läderrem att spänna runt hästen och försedd med tömringar.

Övriga typer av däcklar har en fast stomme, oftast av metall, s.k. bladdäckel.  Den s.k. selkroken (ibland kallad "tattarkrok") har en metallbåge med putor, där putorna kan vara av trä, stoppade eller ostoppade.

På däckeln sitter även ett ryggstycke, som kan vara försedd med svanskappa eller hintertyg (baksele) eller båda delarna. Däckeln spänns fast på hästen med en däckelgjord, vilken motsarar sadelgjorden på en sadel.

På "vagnsselen" är lokor, koller eller brösta fastspända vid däckeln. De har dragläder och en dragring (eller spänne). I dragringen sitter bukgjorden samt upphängningen till däckeln. Där fäster man också skacklarna och draglinorna.

Denna typ av sele används också vi parkörning och spannkörning.

Om man använder en sådan sele till en enaxlad kärra bör man försöka montera någon form av skackelöglor på däckeln för att kunna balansera upp kärran. (finns enkla lösningar för detta)

"Giggselen" fungerar på ett annorlunda sätt. Där skall däckeln "bära" vagnen. Därför kallas den däckeln selettdäckel (eller silettdäckel) kommer från "salett" vilket betyder "liten sadel". En selettdäckel behöver följaktligen ha en "bom" med mankfrihet, och tillräckligt stor anläggningsyta mot hästen. Även de ovannämnda selkroken och bladdäckeln kan användas. På giggselen hänger skacklarna i öglor på däckeln. Öglorna kan justeras i olika höjd, för att kärran skall få rätt balans. Öglorna är förbundna med varandra genom en extra bukgjord, för att inte kärran skall kunna tippa bakåt om balansen ändras.  När man talar om giggselar brukar man mena selar där öglorna är förbundna med varandra via en rem, som löper genom däckeln, så att trycket på däckeln blir jämnare även om vägen är ojämn. Det är dock inte nödvändigt att ha löpande öglor. På giggselen är lokor, koller eller brösta, inte fästa vid däckeln, utan är via draglinorna förbundna med svängeln på vagnen. Hästen drar alltså vagnen med linorna och däckeln bär upp skacklarna.

Hintertyget hjälper hästen att hålla emot vagnen i nedförsbackar. Det är fastsatt antingen i skacklarna eller i dragringen. Om man inte har broms på vagnen och inte använder hintertyg måste hästen ta hela tyngden ( i nedförsbackarna) i svanskappa och bukgjord.

Till "giggselarna" får man också räkna travselen, som ju är byggd på samma sätt. Tyvärr har de flesta travdäcklar för lite eller ingen mankfrihet, och de är också ofta mycket smala, varför de måste förses med underlägg som ger större anläggningsyta  för att bli bekvämare för hästen.

Vilken sele man skall använda är alltså beroende av vilken vagn man har och hur man skall köra. Skall hästen dra tungt, är en loksele att föredra, under förutsättning att den går att tillpassa på hästen. En del hästar, särskilt vissa ponnyer, har en mycket väl liggande bog, vilket gör att lokorna vill tippa bakåt och det blir fel dragläge för hästen, då kan det passa bättre med en bra brösta. Skall man köra släde bör man ha en loksele eller en bröstsele med fast brösta. Vanligtvis används inte draglinor när man kör släde.

Skall man köra en rockard eller en gigg är någon typ av "giggsele" det bästa. Om man använder en "vagnssele" till en enaxlad vagn och fäster skacklarna i dragringarna blir vagnen oftast framtung och hästen får ett för stort tryck på ryggen. Då kan det vara lämpligt att fästa öglor, som går att justera i höjdled, på däckeln. Man bör också använda draglinor och svängel och ev. baksele. Skacklarna skall inte surras fast för hårt, utan ha en viss rörelsefrihet, så att hästen ändå drar i bröstan/lokorna. Detta gäller framförallt när man kör små ponnyer.

Om man använder en "giggsele" till en tvåaxlad vagn (vilket går alldeles utmärkt) bör man tänka på att skackelöglorna bör sitta lägre än om man kör enaxlat.

Travselen är ju i första hand avsedd att användas till en lätt tävlingssulky. Då surras skacklarna fast vid öglorna på däckeln (eller fästes med s.k. quick hitch). Brösta är inte nödvändig utan man kan om man vill, använda en förbygel, som håller selen kvar på plats. Vill man använda travselen till en rockard bör man använda en s.k. långbrösta, en ganska bred brösta med linor att fästa i vagnen eller i en svängel.

Som man kan se av bilderna ovan använder jag samma däckel hela tiden. En bra och välanpassad däckel är alltså den viktigaste delen på selen. Däckeln från en bra travsele är också utmärkt att använda till all körning, men det förutsätter att den har mankfrihet och inte är för smal. På samma sätt kan däckeln från en bra vagnssele användas till travsele, den kan t.o.m förses med QH. Man måste inte rusa iväg och köpa en ny sele för varje användningsområde, om man vet hur de olika selarna fungerar och har lite fantasi.

Lycka till med körningen, vare sig det gäller trav, bruks, skolkörning eller nöjeskörning.

Text och foto: Agneta Hecht  Foto (löpsedel): Pernillha Engström

~Penna~

Medarbetare på Körning iFokus

Annons:
penphotography
4/20/11, 11:10 AM
#1

Tack så mycket Agneta för en bra artikel! Glad

~Penna~

Medarbetare på Körning iFokus

Linden95
4/20/11, 10:52 PM
#2

Mycket bra artikel! :D

AnTeX
4/21/11, 9:49 PM
#3

Mycket bra och trevlig artikel!

yasminea
4/30/11, 1:13 PM
#4

Hej, jag har en mjukdäckel, kan jag alltså fästa lokorna i den o i så fall behöver jag speciella remmar. Har en fjording som jag håller på o kör in med lösa skaklar. Ska så klart ta hjälp av nån som är duktig på selning o vagnar innan jag hänger på nåt tyngre.

Linnea
2/27/12, 2:10 PM
#5

Jag har en sån här sele (fast inte från hööks, min har bredare brösta), kan man använda den till en enaxlad vagn? Det stod nåt om öglor med jag fattar inte helt. Kan nån visa en bild?

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

Linnea
3/7/12, 8:36 AM
#6

Ingen som kan ge ett svar på frågan i #5?

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

Annons:
blacksmithfarm
3/7/12, 4:37 PM
#7

Om man ska ha en enaxlad vagn till en sådan sele behöver man, för att det ska fungera bra, kunna fästa skaklarna i skakelöglor. Liknande som man har på en maratonsele, bild. Det finns lösa skackelremmar man kan använda, men problemet brukar vara att få skaklarna fästa tillräckligt högt i selen för att inte hästen ska störas av dem. Man fäster dem runt skakeln och genom dragringen i selen.

Blacksmithfarm, sajtvärd på Körning iFokus 
Var med och tävla: iFokus Sportfoto 2014 


Linnea
3/8/12, 10:21 AM
#8

Tack för svar! Får man fråga hur man annars fäster skaklarna vid selen om inte med skakelremmar?

Det blir kanske att skaffa annan sele, får först se hur mycket jag får när jag säljer vagnen jag har.

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

blacksmithfarm
3/8/12, 4:09 PM
#9

Man kan använda selpinnar, men det kräver att skaklarna är utformade för det.

denna sida finns en del bilder, som kanske kan vara till hjälp…

Blacksmithfarm, sajtvärd på Körning iFokus 
Var med och tävla: iFokus Sportfoto 2014 


Linnea
3/8/12, 4:16 PM
#10

Tack!

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

WinterPrince
3/11/12, 12:24 PM
#11

#5 Jag skulle inte rekommendera att använda den typen av sele. Bröstan sitter fast i däckeln och kommer hämma hästens bogrörelse vilket kan orsaka diverse olika problem i framtiden.

Leta efter en sele med lös brösta och draglinor.

Linnea
3/11/12, 9:19 PM
#12

#11 Jag tror jag gör det sen när han är inkörd helt. Får spara lite pengar sålänge.

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

WinterPrince
3/12/12, 9:02 PM
#13

#12 Leta begagnat, jag köpte min begagnad för 1800:-, komplett med huvudlag, lös brösta, däckel, svanskappa, baksele och tömmar.

Inte bästa kvalitén kanske, men duger bra!

Annons:
Upp till toppen
Annons: