Tävling

Sportkörning, vad är det för något?

2011-05-02 12:00 #0 av: penphotography

Sportkörning är samlingsnamnet på den tävlingsform i körning där man tävlar i dressyr, maraton och precision.

I körning finns alltid två personer på vagnen, kusken och medhjälparen som i körvärlden kallas för groom. I dressyr och precision sitter groomen stilla bredvid eller bakom kusken. I maraton har groomen en betydligt mer aktiv roll ståendes bakom kusken.
Groomen är lika viktig i teamet som hästen och kusken för att ekipaget ska fungera.

Inledande dressyr

I körning tävlar man i dressyr, maraton och precision. En körtävling är upplagd som fälttävlan. Dressyrpoängen omvandlas till straffpoäng vilka man sedan tar med sig genom samtliga delmoment under tävlingen. Det ekipage som har lägst antal straff efter det avslutande momentet vinner.

Maraton består av tre olika delar

Maratonmomentet är körningens kraftprov och är uppdelad på tre sträckor. Under den inledande A-sträckan kör man i valfri gångart under 4-8 km (beroende på klassens svårighetsgrad). Ekipagen har en min- och maxtid att hålla sig inom. Alla avvikelser utanför ger straffpoäng.

Svår skrittsträcka

Därefter kommer D-sträckan som är en skrittsträcka. Här finns bara en maxtid vilket gör att man kan skritta hur snabbt man vill. Hästen får ej trava eller galoppera, det medför straffpoäng liksom överträdelse av maxtiden. Skrittsträckan har en tajt maxtid vilket för de flesta ekipage gör det till den svåraste sträckan att klara utan straffpoäng. Ett talesätt bland kuskarna är inte om man behöver driva på skrittsträckan utan om man behöver driva mycket eller ännu mera.

Efter skrittsträckan får ekipagen 10 minuters paus. Hästarna har möjlighet att dricka vatten och vila lite. Kusk och groom brukar dricka lite vatten och äta något litet men energirikt, tex banan, russin, nötter. Därefter är det dags för E-sträckan som är den sträckan som innehåller maratonhinder. Det här är tävlingens höjdpunkt både för tävlande och publik.

E-sträckan består av 4-8 hinder och lika många kilometer som hinder. Antalet hinder styrs av klassens svårighetsgrad. Hindren är i sin tur portade från A–F. Antalet portar i hindren styrs även det av klassens svårighetsgrad.  Portarna måste köras i rätt ordning samt åt rätt håll och man får inte köra igenom en port innan den är förbrukad, t ex får man inte köra genom E-porten på väg till A-porten.

Varje hinder är inhägnat och körs på tid. Varje sekund i hindret medför straffpoäng liksom fel väg. Utöver detta har E-sträckan även den en min och maxtid som man måste hålla sig inom om man vill slippa straffpoäng.

Groomen har en viktig funktion

I maraton har groomen en nyckelroll. Groomen har koll på alla tider och vägleder kusken till rätt tempo för att ekipaget ska slippa straffpoäng. Utöver detta måste groomen ha koll på vilken väg som ska köras i varje hinder för att kunna hjälpa kusken om denne glömmer vägen. Viktigast av allt i groomens jobb är att hålla vagnen på rätt köl. Inne i maratonhindren är farten hög och kraften stor. Groomen måste med sin tyngd se till att vagnen inte välter.

Spänning ända till slutet

Det sista och avslutande momentet är precision. Det påminner mycket om hoppning men istället för att hoppa över hinder så kör man mellan koner med bollar på toppen.  Varje rivning ger 3 straffpoäng. Överskriden tid ger straffpoäng. Just tiden är det svåra i precision i högre klasser. Kuskarna behöver hålla ett högt grundtempo för att klara tiden utan straffpoäng. På grund av detta kan det bli ganska stora omkastningar i resultatlistan efter precisionen är avslutad. Det gäller att hålla tungan rätt i mun!

Text och foto: Pernillha Engström~Penna~

Medarbetare på Körning iFokus

Anmäl
2011-05-02 15:55 #1 av: mille-star

Bra skrivet! Gällande dressyren så är det antal poäng från max som blir straffpoäng, inte själva poängen man skrapade ihop.

Anmäl
2011-05-02 16:58 #2 av: Rita-S

#1 vad är skillnaden? Hur beräknar man denna "max"?

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2011-05-02 21:59 #3 av: mille-star

Maxpoängen finns angivet på protokollet. Är det 16 bedömningspunkter så är det 160p som är max. 160p är det i bland annat i lätt b och lätt a klasserna.

Anmäl
2011-05-02 22:02 #4 av: Rita-S

jaha, detta är en del jag kan absolut noll om :) Men altså, om man har X bedömningspunkter är det altså max 10 poeng per punkt med andra ord. Hur många bedömningspunkter är max antal? Jag menar.. det är väl standarder ute och går, man kan ha dessa eller dessa punkter, eller det maximala alla dessa punkter X stycken?
Eller kan man själv till viss del besluta "jag vill att kusken skall ha svart jacka för att få 10 poeng för det" eller "enbart hår i fläta" eller något dylikt?

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2011-05-03 09:09 #5 av: Lena90

Jätte bra artikel :D

Anmäl
2011-05-03 10:06 #6 av: Linnea

Kan man inte tävla bara precision eller dressyr? Som att man bara kunde tävla fälttävlan och inte hoppning eller dresyyr..

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2011-05-03 10:14 #7 av: penphotography

#6 Enligt nya regler går det att tävla endast i en av grenarna.

~Penna~

Medarbetare på Körning iFokus

Anmäl
2011-05-03 10:15 #8 av: Linnea

Det går alltså numera? Så kul, gäller det även maraton eller?

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2011-05-03 10:17 #9 av: penphotography

När det gäller maraton tror jag att man måste ha godkänd dressyr först, men är inte riktigt säker.

~Penna~

Medarbetare på Körning iFokus

Anmäl
2011-05-03 10:18 #10 av: Linnea

Ja min häst är ju inte ens inkörd än så vi har en bit kvar!

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2011-05-03 10:21 #11 av: penphotography

Ja, då finns det ju gott om tid att lära sig alla regler Flört

~Penna~

Medarbetare på Körning iFokus

Anmäl
2011-05-03 15:29 #12 av: mille-star

#4 Det är 160 poäng som är max upp till medel svår. Program finns att se här http://www3.ridsport.se/Tavling/Korning1/Dressyrprogram/

Varje del i programmet ger max 10 poäng. Så om du får ihop totalt 100poäng så fattas det 60 poäng till max. Dessa 60 poäng blir dina straffpoäng i tävlingen. Det ekipage som har lägst straffpoäng vinner!

Anmäl
2011-05-03 15:40 #13 av: Rita-S

#12 aha, jag börjar fatta. Altså finns det fastsatt vad man poengbedömmer på och skala på hur mycket poeng man får. Då hänger jag med!

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2011-05-03 15:46 #14 av: mille-star

Det är hur du visar upp de moment i programmet som ingår. Ex i lätt A programmet ingår momenten mellantrav, skritt på tömmen, halt 10 s, ryggning 3 m bland annat. Varje moment ger max 10 p. På länken jag bifogade finns bedömningsprotokkollet.

Utöver vägarna i programmet ingår även bedömning på allmänt intryck av gångarter, framåtbjudning, lydnad och lätthet, kusken samt presentation.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.