Kusk- och groomprofilen

Kuskprofilen: Anton

2011-05-03 10:42 #0 av: penphotography

Anton har kört sitt fyrspann med shetlandsponnyer mot Tomas Eriksson i Globen.

Berätta lite kort om dig själv, vem är du?

Jag heter Anton Lundström och är 22år och bor på Munsö, en ö i Stockholm. Just nu jobbar jag som IT- tekniker på en skola, är hobbybonde med lite får samt 2 bordercollies. Jag bor i ett radhus med min underbara sambo Michelle.

När började du att köra och varför?

När jag var 8år åkte jag på mitt första ridläger, samma år gick jag på min första Globen Horse Show. Det var nog då jag bestämde mig för att bli fyrspannskusk.

Sommaren efter åkte vi till Skåne och hämtade hem vår shetlandsponny Roxiti. På nervägen passerade vi Börjes i Tingsryd och där såg jag ett tidningsurklipp med ett fyrspann svarta shetlandshingstar som kallade sig Ponnyexpressen, så ville jag ha det.

Några år efter blev Roxtiti för liten och jag testade då på trav eftersom det var lättillgängligt där vi stod uppstallade. Jag tyckte det blev för långtråkigt och ville ha lite mer utmaning målet var ju ett fyrspann. Jag och Roxiti började köra mer brukskörning framförallt precision. Under åren som har gått har jag hunnit med att vara på praktik hos Emma Starck Combined Driving, där växte körintresset stort och jag valde till slut att söka till Berga Naturbruksgymnasium och välja körning som inriktning, under min tid på Berga så åkte jag ner till en av mina förebilder (Tomas Eriksson) i körning på praktik i 4 veckor. När jag tog studenten fick hästeriet en rejäl skjuts för jag fick ett föl i studentpresent. Roxiti var modern. Fölet överlevde tyvärr bara ett dygn. Men tråkiga saker kan leda till roliga saker. Så tack vareIFOKUS så fick vi kontakt med en som i sin tur känner Sune (han som äger Ponnyexpressen från Skåne).

Han hade på grund av personliga skäl fått lägga ner sin verksamhet och visste inte vad han skulle göra med sina hästar. Så jag tog kontakt med Sune och fick komma ner och provköra 2 hästar som jag sen fick ta med upp till Stockholm tillsammans med en tredje.

 

Där har ni historien i korthet hur min körkarriär drog igång, och nu rullar det bara på så nu har jag alla 5…

Berätta lite om din häst/hästar.

Nummer 1 på listan kommer Roxiti som nu mer är pensionerad från att hårdträna, sen kommer min alldeles egna Royal Star ”Rojje” min åring efter Roxiti. 
Utan inbördes ordning kommer Furunäs Geronimo, Furunäs Monsun, Furunäs Irokes, Furunäs Gregory och sist men inte minst Herkules mitt reservhjul en fuxskäck som sätter lite färg i tillvaron med alla andra svarta monster =). Alla mina hästar utom Roxiti är hingstar och har sina olika personligheter, någon är extra pigg, någon älskar att arbeta, en annan älskar att göra det han enbart behöver.

Vad är det bästa och sämsta med körning?

Det allra bästa med körning är att man får komma ut och får lära känna hästarna och att det är så coolt att man kan få så kraftfulla djur att arbeta så snällt och fridfullt.

Det sämsta är när det är kallt och grått och man sitter stilla så mycket så man fryser… (jag missbedömer ofta, så jag har för lite kläder på mig).

Tävlar du och i så fall i vilken gren?
Jag har som mål att tävla och har varit med på en skojtävling mot Tomas Eriksson under Stockholm International Horse Show 2010. Vi körde ”Stor & liten” fyrspann där jag förlorade med 10 sek för att jag missbedömde en sväng.

http://www.youtube.com/watch?v=oYzWtniRztc

Mål och ambitioner med körningen?

Jag använder mina hästar i arbetet dvs. lite skogskörning, harvning men kör även på marknader och bröllop samt barnkalas mm. Mitt mål är väl att jag ska få komma ut mer på riktiga arbeten så jag kan leva på det men det är väl mer som en dröm.

Vilken tycker du är den bästa förebilden inom körning?

Jag kan inte bara nämna en för jag har fler!

Utan inbördes ordning, alla är bra på sitt sätt.
Boyd Exell (Australien) 
Tomas Eriksson (Sverige)
K-G Svensson (Sverige)

 

Foto: Agnes Billberg (löpsedeln)
Roland Tunholm (1), Linnea Lundström (2)

~Penna~

Medarbetare på Körning iFokus

Anmäl
2011-05-03 11:23 #1 av: Rita-S

Å så kul med shettis fyrspann! :D Har du någon film på er när ni kör i full fart? :)

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2011-05-03 18:23 #2 av: HannaNikolina

Vilket underbart spann! Såg er i Globen, så synd att du inte späade de stora.

 

Men på bröllopsbilden - ser hästarna nånting alls genom den där luggen :D 

 

Anmäl
2011-05-03 21:37 #3 av: AnTeX

2# film finns på Youtube. http://www.youtube.com/watch?v=oYzWtniRztc

3# Jag brukar säga ju mindre de ser desto bättre arbetar de och litar mer på mig.

Anmäl
2011-05-03 21:59 #4 av: Rita-S

Så otroligt roligt det ser ut :) Jag noterade mig att 1: Storleken har inte alltid så mycket att säga och 2: I bland är det en fördel att inte ha storleken åt det stora hållet :p

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2011-05-04 22:27 #5 av: AnTeX

Jo visst är det så.

 

Anmäl
2011-05-07 21:37 #6 av: Karro

En annan fick ju sitta hemma och se Stor & Liten på tv, rackarns att brorsan var i Globen och jag fick barn samtidigt. Pfft :D
Förhoppningsvis kommer det fler skojtävlingar. Hahahaha

Anmäl