Annons:
Etikettpopulära-hästraser-för-körning
Läst 12548 ggr
Rita-S
2011-05-30 21:30

Cleveland Bay - Englands medeltidshäst!

En artikel i serien om hästraser som har blivit populära körhästar eller som sedan längre tid är framavlade till det. Cleveland Bay är en kraftigare varmblodstyp särskilt avlad för körning, här kan du läsa mer om rasen! A great thanks to Rosemeadow Stud for allowing us images from their website! And also to Chris Scott; competition driver and coacher, for sending us images of herself and her horses in action!

Sedan mycket tidig medeltid avlade man selektivt på en kraftigare varmblodig häst för att få en enhetlig häst som inte varierade för mycket i kroppsbyggnad, färg eller med avteckningar. Självklart efter «finfolkets» nycker, dom ville det skulle se snyggt ut framför vagnen när dom åkte till balen.

Snygg och vacker är den här hästrasen absolut.
Rasstandarden säger den skall vara mellan 163 och 168cm hög över havet, enda tillåtna färg är brun som på engelska heter Bay, och inga avteckningar tillåts förutom en pytteliten vit stjärna.
Denna täcks av pannkläppen som är populär dekor på ett körträns. Alltså fick inte stjärnan vara större än att en sådan kunde täcka den helt.

Den underbart vakra hingsten Cholderton Issus
Den underbart vackra hingsten Cholderton Issus från Rosemeadow Stud visar upp sig. Körning iFokus har fått tillåtelse att använda denna bild av stuteriet!

Cleveland Bay räknas även som den äldsta hästrasen i England, och härstammar med stor sannolikhet från den varmblodiga hästras som kallades Chapmanhorse (Gårdfarihandlare) som användes av bönder som både vagnhäst, ridhäst, klövhäst och även till att dra koltransporter. Det sades att enbart Cleveland Bay klarade av den leriga marken, vilket kan verka som bönderna höll med om då dom stort sett använde bara den här rasen i sitt arbete på gården.


En bild från Chris Scott på denna vackra rasen! Körning iFokus har fått tillåtelse att använda bilden.

Flera hundra år gamla skrifter beskriver Cleveland Bay, och det sades att den här hästrasen «varken hade spår av blått eller svart blod». Alltså härstammade den inte från fullblodslinjerna (det blåa blodet) eller andra körhästar (det svarta blodet).

Förmodligen tog engelska kolonister med sig Berberhästar tillbaka till England under kolonitiden, vilket antydningen till den konvexa näsryggen kan se ut att stödja. Rasen har förutom denna antydning till konvex nosrygg ett mycket ädelt huvud. Detta stärktes även under 1600-talet där man korsade in vissa spanska raser, men från och med 1700-talet blev det stopp på att införa nytt blod och man avlade på det som fanns.


En bild från Chris Scott på Precisionstävling. Körning iFokus har fått tillåtelse att använda denna bilden!

Så populär blev rasen bland adeln att England en tid exporterade stora mängder av rasen till utlandet, och då framst till Frankrike, Tyskland, Italien och Spanien. Förutom när länderna krigade sinsemellan förstås. Här blev då Cleveland Bay i sin tur använd för att förädla inhemska körhästar. Man korsade även rasen med Engelskt fullblod i sin tur för att få fram dom såkallade hunter-raserna, en kraftig och uthållande ras som fick den goda förmågan att hoppa och vända snabbt vilket gynnade jaktritten på leriga marker.

I 1887 fick rasen Yorkshire Coach Horse egen stambok, en ras som är resultat av selektiv avel på Cleveland Bay och Fullblodshästar, något som resulterade i en utmärkt och mycket snabb körhäst som dessutom hade stor uthållighet.


Chris Scott med sitt fyrspann! Körning iFokus har fått tillåtelse att använda denna bilden!

Under andra världskriget blev rasen så när som utrotat, och 1962 fanns enbart 4 registrerade renrasiga hästar kvar i England. Drottning Elisabeth II räddade rasen genom att köpa hingsten Mulgrave Supreme innan han såldes till USA och lät honom betäcka dom renrasiga hästar som fanns kvar samt korsningsston av blant annat sorten Cleveland Bay Sports Horse(korsningar mellan Cleveland Bay och Fullblod exempelvis) i 15 år för att få fram så rena hästar som möjligt.


Finesse med föl, en bild från Chris Scott. Körning iFokus har fått tillåtelse att använda denna bilden!

Resultatet blev slutligen 36 renrasiga hingstar efter en del korsning hit och dit mellan renrasiga individer man hittade utomlands och fick låna in. Prins Philip, Hertigen av Edinburgh lyckades dessutom att få upp rasens populäritet snabbt och effektivt vid att enbart tävla internationellt med den här rasen. Numer är det enbart Cleveland Bay som ingår i hovstallet i England.

Rasbeskrivningen är relativt oförändrad sedan tidigt 1600-tal.
Höjden skall vara mellan 163 till 168 cm, med en stärk och gott musklerat kropp och starka, men något korta ben utan hovskägg. Kroppen skall vara förhållandevis grovbyggt för att vara varmblods-typ. Höverna skall ha god hovkvalitet och vara starka och hållbara.

Issus visar sig igen!

Cholderton Issus visar hur en riktig Cleveland Bay skall se ut! Körning iFokus har fått tillåtelse att använda denna bilden till artikeln.

Enbart mörk brun (Bay) tillåts som färg, men i modern tid hittar man fler och fler andra toner som ljusare brun, rödlig brun och så vidare. Man och svans svarta. Benen skall svarta från knä/haser och nedåt, samt att mulen skall vara mörk. Om hästen är brun från knä och ned får dom stambokföras men inte gå i avel.

Enbart liten vit stjärn är tillåten. Öronen får ha svarta tippar. På grund av inblanding av spanska raser har näsan en antydning till konvex näsrygg. Huvudet är förhållandevis stort, men skall vara ädelt formad. Pannan skall vara bred. Stora näsborrar är önskvärd då hästen kan dra in mer luft snabbare. Bringan är rätt bred och djup för att ge utrymme för stora lungor, halsen skall vara lång och ordentligt musklat. Steget skall vara både vägvinnande och högrest, med mycket aktivitet.

Rasen är en stabilt och lätthanterlig ras, mycket lugnt temperament kombinerat med mycket kraft och «go», och rasen är känd för att vara långlivad med en bra nedärvningsförmåga. Det är 'lätt' att avla på Cleveland Bay då så när som 95% av avkommen oftast blir helt eller så när som perfekt ut ifrån ras-standarden. Ändå ställs det stora krav på rasen, och enbart dom allra bästa individer går till avel precis som med vilken som helst annan ras.


Chris Scott med en Phaeton vagn. Körning iFokus har fått tillåtelse att använda denna bilden!

Sen några avslutande ord på engelska, ett tack till stuteriet som har varit underbara och lånat ut bilder till denna artikel.

We would like to share our greatest thanks to Rosemeadow Stud and to Hilary Britton for the permission to borrow pictures of the beautiful Cleveland Bay horses. Please click the link to visit their website! Also an equally great thanks to Chris Scott, competition driver and coacher during past 10 years, for sharing some of her images showing herself and her horses in action! Here is a link to the Facebook profile!

Text: Rita Simonsen

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Annons:
penphotography
2011-06-01 09:52
#1

Bra skrivet Rita! Jätteintressant artikel! Glad

~Penna~

Medarbetare på Körning iFokus

Lena90
2011-06-05 12:34
#2

Jätte bra artikel :D

Carpe diem!

penphotography
2011-06-07 23:23
#3

Jag fick frågan om det finns några Cleveland Bay i Sverige och i så fall hur många, på tävlingen i helgen. Någon som vet? Rita?

~Penna~

Medarbetare på Körning iFokus

Rita-S
2011-06-08 06:56
#4

Jag har ingen koll på om det ens finns cleveland bay i Sverige. Vad jag vet finns ingen svensk förening, så jag tror inte den är särskillt vanlig alls. JAg tror att om det finns cleveland bay i sverige är det spridda enskilda individer som är importerat, kanske mäst i form av Cleveland Bay Sports Horse som är korsning mellan C B och Fullblod.

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Rita-S
2011-06-15 17:33
#5

Verkar svårt att få reda på om det finns några, men jag kanske kan ringa svehast eller något. Om dom finns borde dom väl vara reggat med passet någonstans, tror ni inte?

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Upp till toppen
Annons: