Tävling

Villvattskampen - körtävling och stor hästfest

2011-07-14 14:15 #0 av: penphotography

Villvattnets Körsällskaps årliga körtävling Villvattskampen växer så det knakar. Passa på att besöka Sveriges vackraste tävlingsplats 2012 när Villvattskampen firar 10-årsjubileum.

I den lilla norrländska byn Villvattnet med 11 åretruntboende innevånare kretsar det mesta kring hästar och körning. Villvattnets körsällskap har 40-talet aktiva kuskar vilket gör föreningen till en av de största körklubbarna i landet.

Varje sommar arrangeras Villvattskampen, en körtävling som från början växte fram ur ett körläger med snabbt ihopsnickrade och tillfälliga maratonhinder. Genom åren har man röjt sly från den tidigare närmast igenvuxna tävlingsplatsen "Storåkern". Byns tidigare badplats har blivit ett unikt vattenhinder och med hjälp av både EU-pengar, lokala företag och medlemmars många arbetstimmar har man byggt upp en modern tävlingsplats för körning.


Tydliga hindernummer hjälper publiken att snabbt hitta hindret som speakern pratar om.

Föreningen har utgått från publikens perspektiv när man byggt upp sin tävlingsplats. För att ge publiken en ultimat upplevelse har man byggt hindren som en arena med utrymme för publik, serveringstält, marknadsstånd och ponnyridning i mitten och maratonhindren tätt inpå runtomkring. Det ger en nära upplevelse där det finns möjlighet att följa ett och samma ekipage i samtliga sju hinder utan att behöva flytta sig mer än några meter. Utformningen verkar vara ett framgångsrecept. Tävlingen lockar årligen tusentals besökare.


Tävlingsstallar och uppvärmningsytor ligger mycket vackert på en ö i sjön Villvattnet intill den halvö som huserar själva tävlingsarenan.

Byns stora arbetsgivare, Cementgjuteriet, är en stor och viktig sponsor. Cementhindret byggs upp varje år, varje gång i olika utföranden.


Veronica Isaksson Lidén och Hagas Farmer Boy i Cementhindret.

Tre mil från Villvattnet ligger Burträsk. Där tillverkas den välkända Västerbottenosten. Självklart har en tävlingsplats i ostriket ett osthinder.


Anneli Lindblom och Mallte i osthindret.

Den fyra meter höga träbron som är byggd med EU-medel är omgärdad av vatten.


Lennart Wiklund och Crawford i brohindret.

2012 firar Villvattskampen 10-årsjubileum. Har du någon gång funderat på att delta i kampen eller bara besöka tävlingen som publik så är tillfället det rätta 2012. Det lär bli en hejdundrande körfest!

 

Läs mer om Villvattnet här.

Text: Pernillha Engström
Foto: Pernillha Engström (vyer från Villvattnet) samt Moah Åkesson (alla ekipagebilder) Artikelbilden på första sidan föreställer Tina Söderberg och Hector i Vattenhindret.

~Penna~

Medarbetare på Körning iFokus

Anmäl
2011-07-16 12:13 #1 av: penphotography

Måste göra ett tillägg... Christina Killander som var speaker under tävlingarna var helt fantastisk! Talade avslappnat, tydligt, informativt och med glimten i ögat.

Ni arrangörer som vill ha en riktigt bra speaker - anlita Christina!

~Penna~

Medarbetare på Körning iFokus

Anmäl
2011-09-01 08:52 #2 av: penphotography

2012 avgjörs Villvattskampen 7-8 juli.

~Penna~

Medarbetare på Körning iFokus

Anmäl
2012-06-04 14:56 #3 av: penphotography

Pressrelease från arrangören:

 

I år avgörs Villvattskampen för tionde gången. Ett fyrspann och minst tre parkuskar, samtliga hemmaekipage, kommer att bjuda på spektakulär hinderkörning i Villvattnet. I år genomförs tävlingen på två dagar med hinderkörning söndag 8 juli (start kl 11).

Jesper Skogh, 17-åringen från Burträsk, tävlar med sitt shettispar och har siktet inställt på ungdoms-SM senare i sommar. Maj-Britt Widmark från Villvattnet, som vanligtvis jobbar i hemtjänsten, tävlar också hon med ett shettispar liksom veterinären Karin Wiksten.

Hemmakusken och tidigare tävlingsledaren Rolf Hedquist  satsar i år helhjärtat på tävlande. Gårdens  hästar sätts ihop till ett fyrspann och Rolf ska nu visa att även om man nått pensionsåldern så kan man ratta fyra hästar såväl i dressyr som precision och hinderkörning.

Ny tävlingsledare i år är Bengt Söderberg från Norsjö.

Finkörningen med dressyr och precision håller på hela lördagen.

Under båda dagarna erbjuds  mat- och fikaförsäljning. Marknadsstånd finns under söndagen.

Ekipagen från Villvattnets  körsällskap  har under  våren preparerat sig genom att tävla inomhus i Västerbotten och Norrbotten. När medlemmarna med gemensamma krafter satt upp tältstallet i maj så startar utomhussäsongen på allvar. En lagserie inleds med tävling i Lycksele i juni, andra omgången avgörs i Villvattnet och avslutande  kampen sker i Skellefteå i augusti.

 

~Penna~

Medarbetare på Körning iFokus

Anmäl
2012-07-03 10:41 #4 av: penphotography

Artikel i Norran inför Villvattskampen.

~Penna~

Medarbetare på Körning iFokus

Anmäl
2013-05-31 11:11 #5 av: penphotography

I år körs Villvattskampen den 5-7 juli.

~Penna~

Medarbetare på Körning iFokus

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.