Annons:
Etikettallmänt
Läst 11864 ggr
Rita-S
2011-08-23 12:34

Hästen, historia och mytologi

Över hela värden hittar vi spår efter många djur i mytologin, antingen vi kollar på grekisk, gammalegyptisk, nordisk eller annan mytologi kan vi hitta hästar, hästar överallt. Här kommer lite historia ni kanske inte visste om!

I gamla Grekland var inte hästen bara ett djur, den var ett individ med egenvärde och hade rätt till ett namn likt en människa. I strid ansågs den en vän lika väl som din medsoldat, och vid olympiaderna ansågs den en atlet precis som alla tävlande tvåbenta. En vinnare firades exakt lika stort där med! Till råga på detta var den ett statussymbol och det vittnade om en enorm rikedom att äga en häst då det att hålla hästen var osannolikt dyrt då dessa skulle bara ha det bästa av allt och den bästa skötsel vare sig det var bädden den sov på, utrustningen den skulle ha på sig, päls, tänder och hovar.

I arabiska länder var arabhästen precis likvärdig med vilken familjemedlem som helst, och mer värd än döttrar och hustruar. Hästen sov med beduinerna i tältet, delade vatten med människorna, beduinerna spenderade mycket tid att plocka gräs till djuret och vandra där det fanns mat. Det sägs att "Allah formade sydliga vinden i skepnaden av en häst, blåste liv i den, skänkte den till människan och sade "Denna häst skall du vårda lika kärt som din son, och du skall få lycka"". En vacker legend tycker jag.


Bilden (samma som löpsedelbilden)  är lånat från Wikipedia Commons.

Även i Norden var hästen en värdefull statussymbol med all den särbehandling det medförde, men tyvärr för hästen även ett värdefullt offer att bjuda gudarna på. Man får trösta sig med att djuren mådde prima, fick den bästa maten, den bästa platsen och ett rätt bra liv fram tills det offrades. Ett gudaoffer skulle inte alls släpa timmer, plog eller annat, inte vara riddjur eller skötas illa för då talade det illa om gården och folket till gudarna när den kom fram till Valhall. Av just samma anledning fick inte heller hästen ens se någon annan häst slita och släpa så att den inte kunde berätta om något sådant heller. Det var alltså bara dom rikaste gårdar som hade råd att hålla en häst enbart med målet att offra till gudarna.

Om man går över på gudamytologin finns där massor med kända hästar att välja på, exempelvis Sleipner, Odins åttafoting. Sleipners pappa Svadilfare, Gullfaxe som ägdes av Hrunger och som tävlade mot Sleipner i en lång och hård tävling som ledde till att Sleipner vann.
7 hästar drar solgudens vagn i gammalegyptisk mytolog, pegaser, enhörningar, Kentaurer och jag vet inte vad. Det kan berättas i artikel efter artikel om alla dom kända hästar i mytologin då det finns massor med legender om dessa och deras bragder.

I större grad än något annat gårdsdjur användes hästen även till utsmyckningar av gård, och efter ett tag även målerier. Hästen blev ett symbol på styrka, skönhet och mod, då den som vann sin hästs tillit fick en viktig hjälpare som följde sin ägare genom frid och strid. Hästens lojalitet och vilja att forsöka övervinna sina instinkter för sin herre blev allmänt utbrett gennom otalliga sagor och kvad från gamla kungar (och säkerligen är dom något överdrivna).

Bilden är lånat från Wikipedia Commons.

Kungar över allt reste statyer av sig tillsammans med sin favorithäst för att minnas en särskilt vacker och modig krigshäst som föll i ett slag, och gamla vikingakungar och storbönder ville ha sin häst med sig i graven. Inget annat djur ville dom ha med sig som enskilt djur, en kossa var aldrig en bra skatt att få med i en hög exempelvis även om även detta förekom hos dom riktig rika som hade råd att avse en besättning av både ko, får och getter.

Hela romaner är framkommit om hästar som personligheter, klubbar har sprungit fram så som Pennyklubben, Ponnyklubben och andra, där man får bok efter bok med fantastiska berättelser där hästen finns med. Vi ser inte någon "ko-klubb" där man får böcker om kossor exempelvis.

Kort sagt kan man slutsummera med att knappast något annat gårdsdjur har varit en så stor källa till inspiration och underhållning som just hästen. Och då har vi inte ens kommit till den nyttja vi har av att ett såpass stort, starkt och lojalt djur lånar oss sin styrka att göra arbete på gård, framföre vagn, eller helt enkelt vara i sällskap med oss och ha kul!

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Annons:
[Russ-park]
2011-09-30 07:30
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#1

Titta inn på www.verasir.dk scroll ner til ´Hesten det store hellige dyr´

Foto av Russ-park Djumper & Flygar

Upp till toppen
Annons: