Tävling

Precision

2011-10-14 08:48 #0 av: blacksmithfarm

Hur går det till? Vilka är svårigheterna? Svaren får du här.

Ur TR V

"Avsikten med tävling i precisionskörning är att testa hästens lydnad och smidighet efter maratonkörningen."


Precision. Foto: Annie Kallhede Lundvall

Banan
Precisionen består av en bana med hinder. Hindren är två konor som man ska köra mellan, det är körningens banhoppning. Konerna är numrerade i ordningsföljd med vita skyltar på vänster sida och röda på höger sida, ovanpå konerna ligger bollar som man inte får riva. Bredden mellan konerna sätts efter den svårighet som klassen ska ha.

  • Lätt B har +35
  • Lätt A +30
  • Nationella klasser mellan +30 till +25
  • Elit medelsvår mellan +30 till +25
  • Elit svår +20

Banan består av enkla hinder och kombinationer av hinder, kombinationerna som kan användas är slalom, sick-sack, L-hinder, U-hinder, dubbelt L-hinder och boxhinder, slalom och sick-sack är de som oftast används. Även vattenhinder och bro får användas, om de används så ska det meddelas i propositionen till tävlingen.


Precision. Foto: Annie Kallhede Lundvall

Bedömningar
Det finns lite olika bedömningar i precision.

  • A:0 - Placering efter antal straff*, därefter snabbast tid.
  • A - Placering efter antal straff*, ingen placering beroende på tid.
  • A med idealtid - +/- 4 sek runt maxtiden tillåts, därefter får man 1 straff per påbörjad 4 sekundersperiod. Placering efter antal straff*.
  • A 2 faser - ekipage felfria i första fasen får köra fas två direkt utan ny startsignal, domaren blåser av ekipage som inte får köra andra fasen. Fas två får ha 5 cm smaalare hinder och får innehålla både nya hinder och hinder ur fas ett. Placering efter lägst antal straff* och snabbast tid i fas två.

När du kört in på banan gör du halt och hälsar på domaren som sedan ger dig startsignal. Då har du 60 sekunder på dig att starta. Start innan signal ger 10 straff och för sen start ger 5 straff.

Tidstävling, poängjakt och Caprilli
Poängkakter och tidstävlingar är annorlunda än en vanlig precision och får inte användas vid en fullständig tävling.

I tidstävling räknar man straffen på samma sätt som i vanlig precision, men sedan omvandlas straffen till sekunder som läggs på tiden. Den som får kortast tid vinner.

I poängjakten så är en bana uppbyggd, men konerna är markerade med poäng som de är värda (10-100). Man har en maxtid och får köra hur man vill, men inte använda ett hinder mer än två gånger. River man så händer det inte mer än att man inte får poäng för hindret. Det kan också finnas ett joker-hinder som är värt 200 poäng, men om man river det så förlorar man istället 200 poäng. Det finns två bedömningar, den första innebär att likaplacerade får en omkörning med förkortad tid, den andra att man efter signalen att tiden gått ut får köra igenom en kon till, tiden mellan signal och passerande av konerna mäts och avgör placering.

Caprilli är en blandning av dressyr och precision, där konpar placeras utmed banan, där man sedan får köra ett vanligt dressyrprogram genom. Dressyrstraffen räknas ut och läggs ihop med eventuella straff för rivna bollar.
Ibland händer det... Foto Annie Kallhede Lundvall


...att man river en boll. Foto: Annie Kallhede Lundvall

Träningstips
Man måste inte bygga en hel precisionsbana för att öva, det kan räcka med några få konpar. Klockan är en bra övning man kan använda sig av. Du behöver då 8 koner/4 konpar. Tänk dig en klocka och placera konparen vid 12,3,6 och 9, så att man kan köra rakt igenom cirkeln från 12 till 6. Träna sedan svängar genom att köra de mellan de olika konparen. Slalom kan man också ställa upp med 6-8 koner, i TR finns mått på hur det ser ut på tävling (bilabga 10c, sida 61). Samma gäller slalom.

*Straff - Rivningar på koner och tidsfel.

Källor:

Text: Annie Kallhede Lundvall

Filmen visar Pernillha Engström när hon kör en precisionsbana och är filmad av StallWCrawford.

Blacksmithfarm, sajtvärd på Körning iFokus 
Var med och tävla: iFokus Sportfoto 2014 


Anmäl
2012-01-05 18:38 #1 av: Mantissa

Bra artikel. Men jag saknar att läsa någonstans att det är fruktansvärt ROLIGT:)

Anmäl
2012-01-05 19:47 #2 av: Klasselover

Hur är det i lokal lätt klass, tillåtet att galoppera eller förbjudet som i maraton?

Anmäl
2012-01-05 20:11 #3 av: HannaNikolina

Det är tillåtet med galopp i precision. Men tveksamt om det "behövs" med tanke på att bedömningen i lb är clear round och i la idealtid. Men man kan ju ta lite galopp ändå eftersom det är så roligt ;)

Anmäl
2012-04-02 11:40 #4 av: PP

Är antalet straff för rivning reglerat i TR? Alltså hur många straff man får för riven boll... Hittar inget i texten ovan.

Anmäl
2012-04-02 11:41 #5 av: Mantissa

#3 Den enda precisionstävlingen jag varit med i var på tid. Antal fel först och främst, men sedan kortast tid. Kommer vara med i år igen, skitkul:)

Anmäl
2012-04-02 21:26 #6 av: blacksmithfarm

#4 Tack för påpekandet, alltid missar man något :)

Det är 3 fel per riven boll, står i TR V mom 535 3.1 (sida 37) ;)

 

Blacksmithfarm, sajtvärd på Körning iFokus 
Var med och tävla: iFokus Sportfoto 2014 


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.