Annons:
Etikettutrustning
Läst 21487 ggr
blacksmithfarm
2011-10-15 12:39

Bett i olika former

Det finns en mängd olika sorters bett som i sin tur finns i lite olika varianter. I den här artikeln beskrivs några av de vanligaste, samt några typiska 'körbett'

Ledade och oledade bett
Ett bett kan vara ledat eller oledat. Det oledade bettet är en vanlig rak stång, som antingen är helt rak, eller böjd på olika vis för att ge hästen tungfrihet. Tungfrihet innebär att bettet vid ett tygeltag inte pressar ned hästens tunga i käken, utan endast ger ett tryck på lanerna.
Det ledade bettet har oftast en eller två leder, men det finns även bett med fler leder. Ett enledat bett kallas även tvådelat, och ser ut som ett V när det hänger fritt. Det tvåledade bettet, eller tredelat, ser mer ut som ett U. Ledade bett ger en annan inverkan i hästens mun, eftersom ett tygeltag i ena mungipan inte förs vidare till den andra som det hade gjorts av en stång.

Bettringar och skänklar
Bettet har ringar eller skänklar som man fäster tömmar och huvudlag i. Dessa kan också ha olika utförande. En bettring kan vara rörlig eller fast, rund, oval eller D-formad. Formen på bettringen avgör vilket bett det är.
På samma sätt avgör en skänkels form vilket bett det är, men även här finns flera variatner av på samma bett. En skänkel kan vara fast, d.v.s. hela bettet är en enda metallbit, som inte är ledad någonstans. Den kan även vara rörlig, vilket gör att bettet formar sig mer efter hästen. Skänkeln kan också ha en pumpande verkan, då är mundelen och skänkeln rörliga uppåt/nedåt, vilket ger en fjädring i bettet.

Kindkedja
Bett med skänklar ger en hävstångseffekt som ger tryck på hästens nacke, för att bettet inte ska hissas upp i hästens mun så används en kindkedja, den Bromsar hävstångseffekten och ger samtidigt tryck under hakan på hästen. Inpassningen av kindkedjan ska vara så att när bettets skänklar och hästens mun är i 45graders vinkel så ska kedjan börja inverka, men viktigt är att den måste sluta inverka när eftergift ges.

Bygel
Vissa bett har en bygel som håller ihop de båda skänklarnas ändar. Anledningen till det är att när man kör par eller fyrspann så kan hästarna annars haka fast bettet i någon del av utrustningen, men detta förhindrar bygeln.

Skänkelns form påverkar stångens inverkan
Skänkeln på ett stångbett kan vara rakt, tillbakaböjd eller framåtböjd. Man ser vilket genom att tänka sig en lodlinje genom bettet, om tömfästet hamnar i linjen är bettet rakt, hamnar det bakom så är det tillbakaböjt. Skillnaden i inverkan beror just på att tömmen hamnar bakom, framför eller i lodplan i förhållande till bettet. De tillbakaböjda betten kallas också lyftande, detta är lite förvirrande för de lyfter inte hästen, får den inte att gå mer samlat. Det bettet gör är att det inbjuder hästen att gå med munnen längre fram och kan därför fungera bra på hästar som gärna går bakom lod. Ett framåtböjt bett däremot får hästens att söka sig nedåt-bakåt, vilket lätt kan leda till att huvudet hamnar bakom lodplanet.

**BETT

Tränsbett**


Vanligt tränsbett. Foto: Annie Kallhede Lundvall


Tränsbett i syntetmaterial. Foto: Annie Kallhede Lundvall

Bett utan hävstångsverkan, ger endast tryck i munnen på hästen vid tömtag.

Eggbett


Eggbett. Foto: Annie Kallhede Lundvall

Utformningen av bettringen minskar risken att hästen nyps av bettet och kan även ge en något parer-liknande effekt i motsatt mungipa vid ledande tygeltag.

Ungerskt bett/Wilson snaffle


Ungerskt bett. Foto: Annie Kallhede Lundvall


Ungerskt bett. Foto: Annie Kallhede Lundvall

Det ungerska bettet har dubbla bettringar. Som syns på bilden gör detta att ett tömtag inte påverkar sidostycket, och därmed skygglappen, på det sätt som andra bett kan göra.

Liverpool


Liverpoolbett med pumpande verkan och kindkedjeskydd. Tömmen fäst i mellersta skänkelläget, s.k. 'halv stång'. Foto: Annie Kallhede Lundvall


Liverpoolbett med tömmen fäst 'i bommen'. Foto: Annie Kallhede Lundvall


_Liverpoolbett med gångjärn och båge, framifrån. Foto: Annie Kallhede Lundvall_


Samma som ovan(till höger på bilden) och postkandar (till vänster). Foto: Annie Kallhede Lundvall

Liverpoolbettet är nog det hävstångsbett som finns i flest varianter. Det finns ledat, oledat, med fasta, rörliga eller pumpande skänklar, två eller tre öglor i skänklarna och med eller utan båge. Det är ett bett som används mycket inom körsporten.  Det finns olika alternativ att fästa tömmen i på ett liverpoolbet.

  • I bettringen.
  • I bommen (se bild ovan), bettet fästs i den lägre halvan av bettet inuti ringen.
  • I övre skänkelläget.
  • Halv stång (se bild ovan), bettet fästs i det mellersta skänkelläget.
  • Hel stång, bettet fästs i det nedre skänkelläget.

Swales Driving Bit


Swales Driving Bit. Foto: Annie Kallhede Lundvall

En blandning mellan ungerskt bett och liverpoolbett. Genom att sidstyckena fästs i de inre ringarna så minskar trycket på hästens nacke vid tömtag.

Postkandar


Postkandar. Foto: Annie Kallhede Lundvall


Postkandar med två ringar. Foto: Annie Kallhede Lundvall.

Postkandaret är liksom liverpoolbettet ett hävstångsbett.

Kimblewick/Jaktstång


Kimblewick. Ett exempel på hur olika mycket hävstång man får beroende på vart i bettet man fäster tömmen. Foto: Annie Kallhede Lundvall

Kimblewick-bettet, även kallat jaktkandar har tre olika valmöjligheter för tömmen, i den stora D-ringen, eller i någon av de två mindre.

Grodbett/Fransk grodstång/B-stång


Grodbett. Foto: Annie Kallhede Lundvall

En släkting till postkandaret, finns i de mindre storlekarna för mindre ponnyer.

Buxton

Buxtonbettet verkar på samma sätt som liverpoolbettet, men är sirligare utfört, och ser därmed finare ut. Det används därför när man vill ha ett fint utseende på ekipaget. Bettet har en böj i skänkeln som ska hindra hästen att komma åt tömmen med munnen.

Elbow

Elbowbettet, även kallat Universalbett och Army Reversible, är även det grundat på liverpoolbettet och verkar liknande. Skillnanden är att skänkeln är bakåtböjd i en L-form, detta hindrar hästen att komma åt och tugga på tömmen. Detta bett användes av militären, både för ridning och körning.

Vilka bett får jag ha på tävling?
På en körtävling får du inte använda bettlöst huvudlag, som sidepull eller hackamore. Men utöver det är alla bett tillåtna*.

* Med alla bett menas de bett som inte av djurskydd är förbjudna.

Källor:

Text: Annie Kallhede Lundvall

Blacksmithfarm, sajtvärd på Körning iFokus 
Var med och tävla: iFokus Sportfoto 2014 


Annons:
IdaT
2012-11-16 12:23
#1

Jättebra artikel! Mycket intressant att läsa.

Att våga är att förlora fotfästet en liten stund. Att inte våga är att förlora sig själv. - Søren Kierkegaard
Följ min vardag med djuren på bloggen.

Mantissa
2012-11-18 21:10
#2

Jag blev intresserad av Buxton bettet, men hittar ingen info eller bilder när jag googlar?

blacksmithfarm
2012-11-19 13:16
#3

#2

Om du söker på "buxton bit" i googles bildsök så kommer det upp bilder på bettet.

Blacksmithfarm, sajtvärd på Körning iFokus 
Var med och tävla: iFokus Sportfoto 2014 


Mantissa
2012-11-19 19:13
#4

Jo, jag hittade tillslut. Det var inget för oss tror jag:) Helst skulle jag vilja göra ett eget bett, men jag vet inte om det överhuvudtaget går.

[Confiance]
2012-12-22 17:15
#5

Går de köpa ett bett som liverpool men med ungersk kombination. Liverpool fast med en extra bettring? :)

blacksmithfarm
2012-12-22 20:44
#6

#5

Ett sådant bett finns med i artikeln, Swales Driving bit. Så ja, det går.

Men jag vet inte vart man kan få tag på det, kanske går att fråga i butik/webshop?

Blacksmithfarm, sajtvärd på Körning iFokus 
Var med och tävla: iFokus Sportfoto 2014 


Annons:
[Confiance]
2012-12-22 22:27
#7

Ja jag ska söka efter det, kanske går att specialbeställa från t.ex driveout eller nåt :)

Upp till toppen
Annons: