2011-10-22 11:28 #0 av: penphotography

Alla bilder tillhör någon, oftast fotografen, och får därför inte användas utan tillåtelse. Att bryta mot upphovsrätten kan bli riktigt dyrt!

Det är enligt lag förbjudet att publicera material såsom till exempel bilder och texter som man inte äger rättigheterna till.

När det gäller bilder så är det fotografen som äger upphovsrätten till bilden, oavsett vad bilden föreställer eller vem som äger kameran. Vill man använda bilden så måste man fråga fotografen om lov. Ibland kan man få tillåtelse att använda bilden utan kostnad men ofta kan man få betala en slant.
När man köper en bild så köper man i de allra flesta fall en kopia av bilden, ibland får man vissa publiceringsmöjligheter med på köpet. Är du osäker är det alltid bäst att fråga.

Publicering betyder att man visar upp bilden, till exempel i en tidning, i en blogg, på en hemsida, eller som här på iFokus i ett forum. Så om du vill visa en bild här på iFokus som du inte har tagit själv, tänk på att fråga fotografen om lov först.

När man publicerar en bild, oavsett om det är på nätet eller i en tidning ska man alltid uppge bildbyline, alltså vem som är fotograf. Att utelämna vem som är fotograf kan bli riktigt dyrt.

 

Många tror att det är okej att ta bilder som man hittat på internet och framförallt på Google. Men det är ett lagbrott som kan ge rejäla böter. Tänk på att till exempel Google bara är en sökmotor som visar vad som finns ute på nätet. Bilderna som visas i deras bildsök är bilder som finns på olika hemsidor. Det är viktigt att komma ihåg att det alltid är någon som fotograferat bilden, och det är den som äger upphovsrätten och bestämmer hur, var och när bilden ska användas.

På vissa sidor på nätet är det är okej att man lånar bilder om man länkar till deras hemsida samt uppger fotograf. På dessa sidor kan reglerna vara lite luriga, så läs noga. 
Enklast är att utgå ifrån att om det inte står att det är okej att låna bilder så är det inte det.

 

Att tänka på när man länkar till bilder som finns på andra platser på nätet är att göra så att länken öppnas i nytt fönster. Om bilden (eller texten) som man länkar till öppnas i samma fönster kan det uppfattas som att man återpublicerar verket.
Ta därför för vana att alltid välja "Öppna länken i nytt fönster" när du vill länka till något utanför sajten.

 

Källa: Lag (1960:729) om upphovsrätt

Text och foto: Pernillha Engström