2011-11-16 08:59 #0 av: blacksmithfarm

Vad är en fjäder? Jo det är en anordning som är gjord för att "deformeras elastiskt". Alltså den är tillverkad för att vara rörlig. Detta kan användas på olika sätt, ge kraft, absorbera stötar eller lagra energi. Det vi är intresserade av är naturligtvis att absorbera stötar.

Bladfjädern
Som namnet antyder består bladfjädern av blad i metall. Dessa buntas ihop och monteras i båge. På vagnen monteras en fjäder vid varje hjul. Dessa fjädrar kan vara enkla eller dubbla elipser.


Här ser man en enkel bladfjäder vid hjulet. Du kan också skymta den sammanbindande fjädern som löper mellan de båda hjulen. Foto: Annie Kallhede Lundvall


Detta är en bladfjäder med dubbel elipse. Foto: Annie Kallhede Lundvall

Längden och höjden på elipsen (hel eller halv) avgör hur mjuk stötdämpningen blir. Ju längre och lägre den är, ju mjukare. En kort hög ger en kraftigare retur.

Den dubbla elipsen ger vagnen bättre anpassningsförmåga till ojämnheter i marken, samtidigt som den hjälper vagnens tyngdpunkt nedåt.*

Gummitorisionsfjäder
Denna typ av fjäder utgörs av en mettall stav som vrids runt sin egen axel. Den fungerar alltså genom att vridas istället för att pressas samman.


Rockard utrustad med gummitorsionsfjäder. Foto: Annie Kallhede Lundvall

Cylindriska skruvfjädrar

I denna grupp kan man räkna bil/motorcykel/moped-stötdämpare och andra fjädrar som är monterade runt/i form av en cylinder. Dessa fjädrar genom att de trycks ihop och då vill återfå sin ursprungliga form.


Denna rockard har stötdämpare med cylindriska skryvfjädrar. Foto: Annie Kallhede Lundvall

Text: Annie Kallhede Lundvall

Källor: