Utrustning

Drive Out - landets största selkammare?

2011-11-25 12:40 #0 av: penphotography

Hos Drive Out finns något för alla kuskar och körhästar. Med stor kunskap och erfarenhet vägleder ägarna Jenny och Pelle Gustavsson dig rätt i utrustningsdjungeln.

I det lilla samhället Björsäter utanför Linköping i Östergötlands län finns landets största butik som är helt inriktad på utrustning för körsporten. Ett paradis för körentusiaster, här hittar man allt möjligt från selar till vagnar och allt man kan tänka sig därimellan. Företaget har ett brett sortiment av egentillverkade vagnar, importerade vagnar och importerad utrustning. 
- Våra kunder är allt från nybörjaren och fritidskusken till tävlingskusken och uppdragskörningskusken. Men även brukskörningskusken kan hitta en del hos oss säger Jenny.

Både Pelle och Jenny är aktiva kuskar själva. Att tävla finns det inte tid till men intresset och erfarenheten är stort vilket naturligtvis är en trygghet för kunderna. 
Många av selmodellerna provas och testkörs med de egna hästarna för att se vad de verkligen går för. De produkter som inte lever upp till kraven vad gäller t.ex. kvalité, passform eller efterfrågan plockas bort ur sortimentet.

 

Bild på en Drive Out Optimal som gigg

På bilden en Drive Out Optimal som gig., Foto: Tarja Ikävalko


Vagnarna var först

Pelle och Jenny Gustavsson startade butiken 2005 och under de närmsta åren därefter växte även webbutiken Selkammaren fram. Den är en ständigt växande del av företaget allt eftersom ny och spännande utrustning introduceras på marknaden.

Allra först var dock vagnarna som gjorde premiär 2002. Verksamheten växte och 2004 bildades företaget Drive Out Hästvagnar & Reparationer vilket 2008 kortades ner till dagens namn; Drive Out Hästvagnar.
- Namnet Drive Out är valt med glimten i ögat, här är det "Drive Out" istället för "Drive In" berättar Jenny.

Bild på Drive Out Mini

På bilden en Drive Out Min. Foto: Pernillha Engström


Säkerheten blir viktigare

Körningen är nog den grenen inom ridsporten som håller hårdast på traditionerna. Det märks tydligt på utrustningens utveckling som inte alls håller samma tempo som ridningen. Men helt stillastående är det såklart inte.
I dressyr och precision vill kuskarna fortfarande att det ska se ut som det alltid har gjort och och väljer klassiska färger som mörkblått, mörkgrönt, brunt och svart på vagnar och kläder. Däremot i maraton och bland fritidskuskarna börjar många våga ta ut svängarna lite mer. De sista åren har kuskarna blivit allt djärvare med färger på både vagnar, kläder och delar av hästens utrustning.

Själva utvecklingen av olika smarta lösningar på vagnar och selar har också börjat röra på sig mer de senaste åren. Idag är det till exempel allt vanligare med snabbkopplingar mellan draglinor och svängel.
- Överlag så är det nog så att äldre vagnar försvinner mer och mer, folk köper nytt istället. Jag tror att folk inser att gamla vagnar, som trillor och liknande inte är så säkra att köra med sin smala spårvidd och ofta gamla dåliga hjul och andra delar. Det är inget man använder som träningsvagn eller tävlingsvagn. Så det är ju bra att säkerhetstänkandet verkar öka säger Jenny.

 

Bild på en Drive Out Optimal som rockard

På bilden en Drive Out Optimal som rockard. Foto: Therese Gärme


Många börjar också att fundera mer på hur utrustningen påverkar hästen och byter ut delar av utrustningen för att anpassa och göra det mer optimalt för hästen att arbeta fri från onödig inverkan av utrustningen. Medvetenheten är bättre idag och man ser allt oftare att kuskarna byter ut sin enklare sele där brösta och däckel sitter ihop mot lös brösta och en ordentlig däckel.
- Vi träffar ganska många nybörjare och då försöker vi självklart att hjälpa till och informera om vilken utrustning som är bra, hur den fungerar och vilka selar som passar ihop till olika vagnar berättar Jenny.

Bild på Drive Out Boxer som gigg.

På bilden Drive Out Diplomatsele och Drive Out Boxer som gigg.
Foto: Astrid Marie Årdal

 

Trender och utveckling

Drive Outs Startsele har blivit en riktig storsäljare liksom den lite lyxigare Diplomatselen. Snabbkopplingar och hakar av olika slag är också populära. Jenny framhåller gärna hakarna som man fäster mellan skaklar och baksele lite extra.
- Hakarna gör det mycket smidigare och snabbare att fästa och ta loss bakselen från skaklarna. Väldigt bra ur säkerhetssynpunkt.

Bild på Drive Out Diplomatsele och TH gigg

På bilden en Drive Out Diplomatsele och en TH Gigg. Drive Out är återförsäljare av TH Giggen. Foto: Pernillha Engström


På vagnssidan är ponnyrockarden 016L samt Drive Out Optimal och Gigg 016 I väldigt populära.
- Just 016 L tycker jag att det är extra roligt att många gillar. Jag själv blev väldigt förtjust i den första gången jag såg den hos vår leverantör säger Jenny. 
- Nu i december så kommer vi att få hem en billigare rockard för A-ponny med 125 cm spårvidd och riktiga vagnshjul. Framåt våren kommer det hem flera billigare alternativ även för större ponny och häst.

Vad som kommer att bli populärt framöver när det gäller utrustning är svårt att veta tycker Jenny men tycker sig se en större efterfrågan av bruna däckelunderlägg men också gula och lila för de lite modigare kuskarna.
Trenden pekar också mer mot kombinationsselar bland kuskar som kör par. Alltså en sele som man enkelt kan bygga om själv från par till enbet och tvärt om.

- Relationen med våra kunder, deras respons och åsikter är jätteviktiga för oss. Vi försöker alltid att lyssna in vad kunderna efterfrågar och det tillsammans med vår egen kunskap och erfarenheter, gör att vi får en bra grund att stå på. Oftast är vi ganska på det klara med vilka produkter vi vill ta hem och hur de ska vara utformade säger Jenny.

 

En gammal goding i ny skepnad

Intresset för nytillverkade slädar ökade ordentligt förra vintern.
- Hur det blir i år får vi se säger Jenny. Det beror nog på snön...

 

Bild på Troed Hansson maratonvagn

Nya, uppdaterade modellen av TH maratonvagn med tuffa och snygga linjer är ute på testtur. Foto: Jenny Gustavsson


Vill du få nyhetsbrev från Drive Out? Registrera dig i Selkammaren!

Drive Out finns även på YouTube

 

På löpsedelsbilden: Interiörbild från butiken. Foto: Jenny Gustavsson 

~Penna~

Medarbetare på Körning iFokus

Anmäl
2011-12-12 21:45 #1 av: Lenwi

Har använt Diplomatselen nu under ett halvår och det är mycket sele för pengarna. Fantastiskt bra service när det gäller, det var lite kris på selfronten inför en tävling, men det löste sig väldigt snabbt.

Anmäl
2011-12-12 22:51 #2 av: Zaphix

Har beställt min vagn via DriveOut och tyckte verkligen att dom hade bra kundservice och väldigt tillmötesgående. :)

Anmäl
2011-12-13 06:43 #3 av: Aribigga

Jag beställde min sele därifrån, vilken service dem har! Underbart! Innan hade jag väntat i två månader på en sele från ett annat ställe men ingen information varför det tog så lång tid och inte gick det snabbare för att man frågade dem vart selen tog vägen. Avbeställde den och beställde från drive out, vips, två dagar senare hade jag en sele till mitt lilla djur :D

Anmäl
2011-12-13 08:38 #4 av: Karin E

Jag har också fått fantastisk hjälp från drive out!!! Jag beställde parselar där till mina shirehästar, de kom verkigen på villovägar o då jag hade sålt mina gamla o hade en bröllopskörning som var bokad, var det verkigen panik då det krånglade..... Men snabbt så hittade hon ett alternativ som kom fram i tid!! Helt fantastiskt!!!

Det är ju inte såååå busenkelt att hitta selar i shirestorlek, så jag är evigt tacksam för att situationen reddes upp o jag är SUPER nöjd med selarna som kom i stället!!!

Anmäl
2011-12-14 12:03 #5 av: Mantissa

Ja, hade man pengar finns det en hel del nytt man skulle vilja köpa:)
Har köpt från driveout tidigare och har bara gott att säga om dem.

Anmäl
2012-01-07 23:08 #6 av: Flisan2007

Bra webshop men riktiga butiken är typ 10 kvm stor,  vilket jag blev väldigt förvånad över, snacka om tagit bilder i vidvinkel. Men bra affär iallafall

Anmäl