Allmänt

Salt för arbetande hästar

2011-12-09 15:19 #0 av: penphotography

Salt är liksom vatten livsviktigt. För högpresterande hästar är salt nödvändigt för både prestation och återhämtning.

Saltsten räcker inte

Med en häst i träning som svettas behöver man se till att den får i sig salt i tillräckligt stor mängd. Salt är viktigt för hästens vätskebalans. Vid saltbrist kan hästen ha svårt för att känna törst och får på så sätt inte i sig tillräckligt mycket vätska. Det påverkar naturligtvis återhämtningen och prestationen. För högresterande tävlingshästar som trav-, galopp-, distans-, kör-, och fälttävlanshästar liksom hopp- och dressyrhästar på högre nivå kan det ta dagar att återställa vätskebalansen i kroppen om man inte hjälper till med extra salt.


En vanlig slicksaltsten räcker inte långt för en arbetande häst. Faktum är att redan vid lätt arbete behöver hästen mer salt än den får i sig via en saltslicksten. Hästens underhållsbehov av salt är 20g - 40g/dag för 500kg häst, bland annat beroende på temperatur/väder (20g = ca 1 msk). Hur många hästar får i sig 1 msk salt per dag från en slicksaltsten?
För en häst i arbete som svettas ökar behovet drastiskt.


Viktigt med vatten

Om hästen har fri tillgång på fräscht vatten är det ingen risk att man överdoserar salt. Hästen dricker då mer och kissar ut överskottet. När en häst svettas avger den salt under hela svettningen till skillnad mot för oss människor som bara avger salt i början för att sedan minska, just för att behålla förrådet av salt i kroppen. Hästen däremot kan förbruka hela sitt förråd.

Bild på en vattendroppe


Svettersättning eller salt?

Det finns olika lösningar för att täcka saltbehovet. Svettersättare är en flytande, färdig elektrolytblandning. Innehåller ofta en del kalk och två delar salt. Har man dåligt med kalk i fodret kan det vara ett alternativ. Man kan även använda vanligt salt som man blandar i fodret. Billigt, och hästarna äter det utan problem efter en tids tillvänjning. Hos foderleverantörer kan man köpa salt i storsäck.


Salt med eller utan jod?

Här får man ta en titt på sitt foder. En del mineralfoder är jodberikade andra är det inte. Jod är nödvändigt för sköldkörtelfunktionen, men sägs vara giftigt i för stor mängd. (Enligt en tysk undersökning så gav man hästar 10 gånger dagsbehovet av jod utan negativ inverkan. Joden utsöndrades i urinen.) Svenskt jodsalt innehåller 5mg jod /100g salt. För att täcka dagsbehovet av jod för en häst på 500 kg behöver man ge drygt 3 msk jodsalt/dag.

 

Källa: Krafft

Text och foto: Pernillha Engström

 

~Penna~

Medarbetare på Körning iFokus

Anmäl
2012-08-23 08:22 #1 av: Pinkilly

Bra artikel!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.