2011-12-09 22:38 #0 av: penphotography

Det lösgörande arbetet är det mest tidskrävande i körhästens träning men också det viktigaste för att få en hållbar häst som presterar med sin fulla kapacitet. Att lösgjordhet kommer redan på plats två i utbildningsskalan skvallrar om hur viktig den är. Men vad är lösgjordhet och hur gör man för att lösgöra sin körhäst?

Vad är en lösgjord häst?

En lösgjord körhäst är uppmärksam och svarar för kuskens hjälper, den är taktmässig och eftergiven i hals, nacke och mun, den bjuder fram till bettet över sin rygg, är aktiv i sina bakben och bär sig själv utan motstånd eller spänningar. Att körhästen är lösgjord är nyckeln till framgång med det fortsatta arbetet.

 

6 steg

Man brukar säga att hästens utbildningsskala består av 6 steg. Först måste hästen hitta sin (1) takt och balans, därefter strävar man efter att (2) lösgöra hästen och att förfina (3) kontakten/kommunikationen mellan kusk och häst. När hästen rör sig taktmässigt, är lösgjord och har god kontakt med bettet kan man utveckla (4) schwung, alltså spänst och elasticitet i rörelserna liksom (5) rakriktning och slutligen (6) samling. 
Alla stegen är sammankopplade med varandra men det är inte meningen att varje steg ska utföras till perfektion innan man går vidare utan man använder alla stegen under ett och samma träningspass. De 6 stegen visar också hästens utbildningsväg från lätt till svår klass. Lösgjordheten är oerhört viktig för framgång och finess av de 3 sista stegen.

 

Axel Olin fyrspann

 

Lösgörande arbete viktigt för hållbarhet

En tävlingshäst är som en elitidrottare. Den ska vara stark, uthållig och smidig. Det lösgörande arbetet är en slags gymnastisering med inslag av lätt styrketräning. Poängen med vardagsgymnastiseringen är att succesivt öka hållbarheten genom att man håller hästens kropp stark, smidig, spänstig och fri från spänningar. 
En häst som inte är lösgjord arbetar i framvikt och med spänd rygg vilket ofta leder till skador som ryggproblem och hälta, inte sällan kotledsinflammationer.

En lösgjord häst är en färskvara som man måste underhålla dagligen.

 

Knep att använda sig av

Ingen häst är den andra lik och det blir väldigt tydligt just vid det lösgörande arbetet. Olika hästar behöver olika "nycklar" för att bli lösgjorda. Det kan även variera från gång till gång på samma häst, även om det då ofta är små variationer. Men några knep som ofta hjälper är:

  • Övergångar/tempoväxlingar
  • Svaga sidvärtsrörelser
  • Galopp
  • Volter/böjda spår
  • Cavaletti
  • Skritt

För att undvika skador, tänk på att värma upp ordentligt och öka kraven succesivt.


Läs mer om utbildningsskalan HÄR.

 

Text och foto: Pernillha Engström