2011-12-09 22:41 #0 av: penphotography

Att formtoppa till en speciell tävling är inte lätt och att vara på topp när det verkligen gäller kräver noggranna förberedelser.

Det är en konst att formtoppa sin häst till en speciellt tillfälle. Det kräver stor uppmärksamhet på hur hästen reagerar och det brukar krävas några försök för att hitta rätt. Det är väldigt individuellt hur förberedelserna bör anpassas till varje häst för att få optimalt resultat.
Även en vältränad häst kan vara sliten i kroppen. Utifrån kan den se ut att vara i god form men fortfarande vara ofräsch på grund av tidigare tuff prestation vid tävling eller på grund av träning. Behärskar man konsten att formtoppa sin häst så kan man se till att den att är vältränad och fräsch samtidigt.


Förberedelse i två delar
Med en ökad träningsdos blir hästen starkare och mer uthållig. Den kan springa längre och i högre tempo, orkar mer i kuperad terräng och återhämtar sig snabbare. Men en stegring av träningen ökar också graden av påfrestning i form av stress och utmattning i hästens kropp. Genom att ge hästen en lugnare period mellan den tyngre träningen och tävlingsdagen så minskar man nivån av utmattning och stress i hästens kropp men behåller den ökade prestationsnivån.

Grundprincipen är att öka träningsdosen under några veckor för att avsluta med ett riktigt tungt träningspass. Man brukar säga att hästen ska prestera 50% mer än det den ska prestera på tävlingsdagen. Därefter lättar man på träningen fram till tävlingen och får då en formkurva.
Hur många dagar hästen ska träna med hög belastning är lika individuellt som hur många dagar hästen behöver med låg belastning från maxpasset till tävlingsdagen. En bra utgångspunkt är två till tre veckor av tuffare träning och mellan 5-10 dagar med lätt träning som består av max 40-50% av prestationen hästen ska göra på tävlingsdagen. Sen får man justerna i båda ändar så det passar individen perfekt. Båda delarna av förberedelserna är lika viktiga för att få resultat.
Nivån på hästens prestation styr också över förberedelserna. En häst som tävlar lätt klass behöver inte lika lång förberedelse som en häst i svår klass.


Toppform genom hela tävlingssäsongen
Med en på förhand väl planerad tävlingssäsong kan man lägga in tävlingar med mellanrum så man får en naturligt böljande formkurva med toppar vid tävlingarna genom hela tävlingssäsongen. Genom att behärska konsten att formtoppa sin häst har man möjlighet att ge hästen optimala förutsättningar. Den kommer inte bara att vara vältränad utan också fräsch och på så sätt ha möjlighet att prestera på topp på tävlingsdagen.
Ibland kan det dock bli en miss. Om två tävlingar ligger tätt kan man behöva välja en tävling att toppa till eller lägga formkurvans topp mellan tävlingarna.


Text och bild: Pernillha Engström