Annons:
Etikettpopulära-hästraser-för-körning
Läst 11040 ggr
Rita-S
2/13/12, 3:48 PM

Shetlandsponnyn - den starka dvärgen

En ny artikel om raser som är populära inom körningen! Shetlandsponny är bland dom allra minsta raserna. Det är en kraftig liten ponny som är mycket starkare än den ser ut!

Ursprunget til denna tuffa lilla ponny är okänt, men genetiska tester visar släktskap med den utdöda tundrahästen som kom till Shetlandsöarna från fastlandet, troligen runt 8000 före kristus när isen förband fastlandet med öarna. Det svenska Gotlandsrusset och norska Nordlandshästen har genetiskt samma ursprung.

Jag kommer inte beskriva shetlandsponnyns genetiska utveckling i särskillt stor grad, vi har ju en egen iFokus sajt för just denna så jag rekomenderar att kika in här för mer detaljerad information. Jag kan dock beskriva i lite grövre drag historien om ponnyn.

Bilden är lånad från Wikipedia Commons.

Tidligt användes shetlandsponnyn inom jordbruk och till körning, packning och transport. Denna lilla hästen var otrolig nöjsam (Shetlandsöarna utmärker sig inte direkt för enormt frodiga gröna beten så det är inte så konstigt), stark, uthållig och långlivad. Mycket snabbt blev den populär som barnponny åt dom rika på grund av sin lilla storlek. Den blev även för sin storlek populär på cirkus och till uppvisningar. Ofta blev Shetlandsponnyn även riddjur för vuxna.

År 1847 blev det förbjudet att nyttja barn i gruv-verksamheten och efterfrågan efter grövre och mindre shetlandsponnyer ökade mycket. Ponnyerna fick ofta arbeta hela sitt liv i gruvan och slita hårt, många av dom blev blinda då dom aldrig såg dagsljus och många fick luftvägsproblem av koldammet som dom aldrig slapp undan. Vi får vara tacksamma för att detta inte längre förekommer. Shetlandsponny iFokus bjuder på denna artikel om ponnyns historia.

När det kommer till rasbeskrivningen vill jag igen uppmana till att läsa på shetlandsponnyns sida här på iFokus.

I dag är shetlandsponnyn en populär ridponny både för barn och småbyggda vuxna, och även populär inom körning. Fortfarande hittar du många av dom på cirkus, då dom med sin livliga och lekfulla natur gärna lär sig trick och är med på bus.

Eva Kolmodin Wejmar och hennes shettispar i ett maratonhinder på Flyinge
Eva Kolmodin Wejmar och hennes shettispar. Foto: Pernillha Engström

Text: Rita Simonsen

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Annons:
Aribigga
4/10/12, 7:18 PM
#1

Lustigt jag tänkte just på det där med gruvponnyer idag när jag var ute och körde med James. Det var fruktansvärt så ni får inte misstolka mig nu. Faktum är att gruvponnyerna var mer värdefulla än arbetarna i gruvan och fick det bästa höet och dessutom några veckors sommarbete om året. De togs med andra ord väl hand om även om de fick slita hårt i mörkret.

lurvponnyn.vimeddjur.se

[Russ-park]
4/16/12, 9:14 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#2

Tänkte vi skulle ville lägge inn voran tapre 2-bett Mini-Shettis Frederik & Isabell ( 85 cm ) som repräsenterar os på gården vid att åke med voran besökende på naturstien vid Damsbro Mose.

Upp till toppen
Annons: