Mycket inom körtävling går ut på att man ska kunna hålla ett visst tempo. Så här inför tävlingssäsongen är det bra att påminna sig om hur rätt tempo känns och har du inte tävlat tidigare så är det en nödvändighet att träna på detta!
(Artikeln är uppdaterad 2013-03-30 med de tempon som gäller enligt TRV 2013)
I precision så finns det en maxtid som du inte får överskrida, man får alltså inte köra för långsamt.
I maraton ska man på de olika sträckorna också hålla sig till ett visst tempo. Man får inte köra långsammare än det angivna tempot och man får inte heller komma i mål för tidigt – på A-sträckan får man max köra 2 minuter snabbare och på E-sträckan max 3 minuter. (På D-sträckan finns det enbart en maxtid.)
Börja med att mäta upp en sträcka på kanske 1 km längs hyfsat plan mark och sätt en markering (tex en kon) var hundrade meter. Ta med ett tidtagarur, trava fram och tillbaka och stäm av mellan varje kon hur du ligger till. När du hittat rätt tempo – känn efter hur det känns! Lyssna på takten från hovarna. Måste du driva eller hålla in? Var på skalan "lustrav" - lugnt utflyktstempo - rask arbetstrav - travbanetrav ligger du? Kan du hitta ett läge där hästen ligger kvar i rätt tempo "av sig själv" utan att du behöver parera så mycket?
När detta sitter så kan du mäta upp (lämpligen med bil eller gps) någon av dina "vanliga körrundor" och hitta hållpunkter för varje km – tex ett hus, en korsning, ett speciellt träd etc. Nu försöker du hålla rätt tempo och stämmer av varje kilometer.
När man sedan väl ska tävla i maraton så får man tänka på att underlaget växlar, det är kuperat, det kommer hinderområden etc så det optimala är ofta inte att hålla precis samma tempo hela tiden utan man får anpassa efter förutsättningarna. Ta det lugnare när det går tungt, köra in lite när det går lätt osv. Kanske låta hästen gå i lite övertempo i början så man slipper "bråka" för att hålla in en taggad häst och ha lite marginaler för återhämtning i skritt eller om det händer något oförutsett. Men det är värt mycket att man lärt känna sin häst och vet vad olika "travtyper" motsvarar för tempo.
På tävling så sitter det alltid skyltar uppe längs maratonsträckan som markerar varje ny kilometer, så det är lätt att stämma av mot sitt tidtagarur hur man ligger till.
I TR anges tempot för precision i m/min och för maraton i km/h (se TR V, bilaga 6). Men dessa enheter är ju inte alltid så hjälpsamma när man ska ut och träna. Därför har jag istället räknat om dem till vilken tid en viss sträcka ska ta. Tabellerna nedan gäller för 2013 och de rödmarkerade siffrorna är de som går att hitta i TR.




Hur räknar man då ut detta själv? Det är inte alls så svårt som man kan tro. Det enda man behöver veta för att omvandla mellan m/min och km/h är att det går 60 min på en timme och 1000 m på en km.
m/min * 60/1000 = km/h
km/h * 1000/60 = m/min
För att räkna ut tiden så använder man sambandet "tid = sträcka / hastighet" och så gäller det att hålla ordning på enheterna, så där
kan siffran 60 komma in igen.
60 / (km/h) = min/km
100 / (m/min) = min per 100 meter
Exempel 1: 13 km/h blir 60/13 = 4.62 min/km. Men de där sista 0.62 minuterna vill vi ju hellre ha som sekunder, så då multiplicerar man det med 60 (eftersom det är 60 sekunder på en minut). 0.62*60 = 37. Alltså, tiden för att köra en kilometer i 13km/h blir 4 minuter och 37 sekunder.
Exempel 2: 180 m/min blir 100/180 = 0.56 min per 100 meter. Så
gör vi om detta till sekunder: 0.56*60 = 33. Tiden för att köra 100 m i 180 m/min blir alltså 33 sekunder.