Träning

Tempoträning

2012-02-22 11:08 #0 av: HannaNikolina

Mycket inom körtävling går ut på att man ska kunna hålla ett visst tempo. Så här inför tävlingssäsongen är det bra att påminna sig om hur rätt tempo känns och har du inte tävlat tidigare så är det en nödvändighet att träna på detta!

(Artikeln är uppdaterad 2013-03-30 med de tempon som gäller enligt TRV 2013)

I precision så finns det en maxtid som du inte får överskrida, man får alltså inte köra för långsamt.

I maraton ska man på de olika sträckorna också hålla sig till ett visst tempo. Man får inte köra långsammare än det angivna tempot och man får inte heller komma i mål för tidigt – på A-sträckan får man max köra 2 minuter snabbare och på E-sträckan max 3 minuter. (På D-sträckan finns det enbart en maxtid.)

Börja med att mäta upp en sträcka på kanske 1 km längs hyfsat plan mark och sätt en markering (tex en kon) var hundrade meter. Ta med ett tidtagarur, trava fram och tillbaka och stäm av mellan varje kon hur du ligger till. När du hittat rätt tempo – känn efter hur det känns! Lyssna på takten från hovarna. Måste du driva eller hålla in? Var på skalan "lustrav" - lugnt utflyktstempo - rask arbetstrav - travbanetrav ligger du? Kan du hitta ett läge där hästen ligger kvar i rätt tempo "av sig själv" utan att du behöver parera så mycket?

När detta sitter så kan du mäta upp (lämpligen med bil eller gps) någon av dina "vanliga körrundor" och hitta hållpunkter för varje km – tex ett hus, en korsning, ett speciellt träd etc. Nu försöker du hålla rätt tempo och stämmer av varje kilometer.

När man sedan väl ska tävla i maraton så får man tänka på att underlaget växlar, det är kuperat, det kommer hinderområden etc så det optimala är ofta inte att hålla precis samma tempo hela tiden utan man får anpassa efter förutsättningarna. Ta det lugnare när det går tungt, köra in lite när det går lätt osv. Kanske låta hästen gå i lite övertempo i början så man slipper "bråka" för att hålla in en taggad häst och ha lite marginaler för återhämtning i skritt eller om det händer något oförutsett. Men det är värt mycket att man lärt känna sin häst och vet vad olika "travtyper" motsvarar för tempo.

På tävling så sitter det alltid skyltar uppe längs maratonsträckan som markerar varje ny kilometer, så det är lätt att stämma av mot sitt tidtagarur hur man ligger till.

 

I TR anges tempot för precision i m/min och för maraton i km/h (se TR V, bilaga 6). Men dessa enheter är ju inte alltid så hjälpsamma när man ska ut och träna. Därför har jag istället räknat om dem till vilken tid en viss sträcka ska ta. Tabellerna nedan gäller för 2013 och de rödmarkerade siffrorna är de som går att hitta i TR.

Hur räknar man då ut detta själv? Det är inte alls så svårt som man kan tro. Det enda man behöver veta för att omvandla mellan m/min och km/h är att det går 60 min på en timme och 1000 m på en km.

m/min * 60/1000 = km/h

km/h * 1000/60 = m/min

För att räkna ut tiden så använder man sambandet "tid = sträcka / hastighet" och så gäller det att hålla ordning på enheterna, så där
kan siffran 60 komma in igen.

60 / (km/h) = min/km

100 / (m/min) = min per 100 meter

Exempel 1: 13 km/h blir 60/13 = 4.62 min/km. Men de där sista 0.62 minuterna vill vi ju hellre ha som sekunder, så då multiplicerar man det med 60 (eftersom det är 60 sekunder på en minut). 0.62*60 = 37. Alltså, tiden för att köra en kilometer i 13km/h blir 4 minuter och 37 sekunder.

Exempel 2: 180 m/min blir 100/180 = 0.56 min per 100 meter. Så
gör vi om detta till sekunder: 0.56*60 = 33. Tiden för att köra 100 m i 180 m/min blir alltså 33 sekunder.

Anmäl
2012-03-15 08:47 #1 av: Tusen

Ruggigt långsamt man måste köra.Förvånad Även om det är en maxtid så måste man väl nästan skritta med en ponnytravare? 33 sek/ 100 m innebär ju en km-tid på 5½ min. Det är väl skrittempo?

Anmäl
2012-03-15 11:34 #2 av: Linnea

Du skrittar väl inte 1 km på 5½ min? Snabb häst..

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2012-03-15 11:53 #3 av: Efwa

Det kan tycks långsamt ibland beroende på hur vältränad din häst är.

Men, man får inte glömma att det sällan är preparerade banor med bra underlag. Inte heller är det en enda sträcka utan en uthållighetssträcka, som ibland känns ganska lätt, men så har du efter det hindersträckan som både bjuder på opreprerade banor samt hinder med varierande underlag.
Det kan vara djup lera, sand, skog eller kuperat.

Skritt för c- och d-ponny ligger på ca 6 km/h och är ett ordentligt tempo i skritt.

När din häst är vältränad och det är ett underlag som passar dig och din häst kan man ibland få skritta i sträckorna. Det är ju bara bra.

Anmäl
2012-03-15 12:37 #4 av: Linnea

Ja så fort skrittar då inte min.. Skritt är enligt honom en överflödig gångart, den använder man enbart i hagen eller när man inte orkar eller har lust med nåt annatFlört.

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2012-03-15 18:42 #5 av: HannaNikolina

Jag tycker också att det är ganska långsamt tempo, jag (kör a-ponny) får ofta lägga in en del skritt mellan hindren.

Men denna tabell gäller ju för de allra lättaste klasserna, tempot blir högre i svårare klasser!

Anmäl
2012-03-15 20:16 #6 av: [[AcsJulia]]

#1 Jag håller med dig lite på det här! XD Min SHETTIS travar en kilometer på 2.30... Så det låter lite väl tilltaget. Men samtidigt är det bra att alla får chansen! :)

Anmäl
2012-03-15 20:42 #7 av: Agto

Ja man ser oftast att ponnysarna får skritta mellan hindren för de får oftast tid över för det och det fick även vi när vi körde B-ponny. Men kör man häst så blir det mer sällan man får skritta och minsta lilla som man kommer efter får man ligga på för att köra igen det.

Sonen som fick låna parhästar som är vana att gå svår klass och startade dem i Lätt klass när de inte fick galloppera i hindren vilket tog väldigt lång tid att försöka få hästar som är vana att alltid gallopera i hindren helt plötsligt säga att nej ni ska trava.Detta gjorde att vi kom efter tiden och var tvungna att köra igen en hel del på sträckorna och vi fick tom ta till galloppen för att köra igen tiden.

I maraton ligger man ju inte på samma tempo hela tiden. Oftast vill man ju köra igen lite i början för att ligga lite före om något strular. Har man sedan ett tungt vattenhinder (tex) där hästarna ska gå mycket i vatten vill man ju gärna kunna ge dem lite återhämtningspaus om det är fler hinder som är lite tunga.

Måste säga att jag är helt emot det där att man ska hålla ett visst tempo i precisionen i lätt klass. Tycker att det är bättre att man kör i ett tempo som funkar för hästen. I högre klasser måste man ju lära sig att köra så fort som möjligt för att klara tiderna och ändå så är det ju aldrig många som klarar tiden.

Anmäl
2012-03-15 21:23 #8 av: HannaNikolina

#7 Ja maratontempona verkar inte helt proportionella mot storleken på häst - det känns som att man har mer gott om tid med mindre ponny än med stor häst.

Håller helt med om att idealtempo i precision inte känns som den bästa idén... Och OM man nu ska ha idealtempo så känns det lite märkligt att det är samma tempo för shettis och kallblodstravare...

 

Anmäl
2012-03-16 13:40 #9 av: Agto

Däremot så tcker jag att man måste öva skritten mycket mer än traven. Att få en häst att kliva på ordentligt i skritt i balans krävs absolut mer träning än att hålla tempot på i trav. I trav känns det bara som att har man en hyfsad kondition så klarar man tiderna men i skritt så ska hästen ha sån bra balans så den bara flyter fram. Det är också mer konditionskrävande för de flesta hästarna att stega på i friskt skritt tempo än att trava.

Anmäl
2013-03-20 14:58 #10 av: PP

Jag förstår inte detta med maxtid/idealtid i precision. Generad

Skulle vilja våga mej på en Pay and Drive och i propositionen står:

Precision: Sker endast i trav

Olydnader:
Rivning av kon 3 straff/port
Skritt 3 straff/olydnad
Galopp 3 straff/olydnad
Halt 3 straff/olydnad
Backning 6 straff/olydnad
Groom talar med kusk 6 straff/olydnad
Groom visar vägen 6 straff/olydnad
Tidsfel 1 straff/sekund över maxtid.

Det är alltså en maxtid satt, men inte en idealtid?
Kan jag då köra hela banan utan att tänka så mycket på tempot, så länge jag håller igång i trav och hoppas jag är färdig under maxtiden? Oskyldig
Är det alltid 180 m/min som är tempot för ponny (och kallblod) vid maxtid (eftersom det inte är angivet i propositionen)?
Hur mäts vägen på en precisionsbana? Jag tänker om jag lyckas hålla tänkt tempo, men kör längre eller kortare vägar, så kan det ju bli fel ändå..? Eller?

Anmäl
2013-03-21 13:08 #11 av: Agto

Det är ju banbyggaren tillsammans med domaren som mäter banan och de går ju den väg som de tror att de flesta går. Den kan ju variera beroende på vilken klass banan avser. Är det svårklass tex så blir den naturligtvis inmätt att man ska klara snäva svänga och liknande. 

På en P&D så måste man ange vilket tempo man avser eller också hänvisa till TR. Har aldrig sett i någon P&D att endast trav är tillåten men jag gissar på att man sätter de reglerna som man vill. Fråga arrangören om något är oklart. 

Anmäl
2013-03-30 23:26 #12 av: HannaNikolina


Nu har jag uppdaterat artikeln med de tempon som gäller under 2013! Det är en del ändringar, så se till att ni tränar på rätt tempon. Idealtiden är även borttagen från precisionen så där finns numera enbart en maxtid.

#10 på Pay & Drive och klubbtävlingar så är det inte alltid som TR följs och det där ser ut som att det är egenkomponerade regler. Då får man fråga arrangören vad som gäller om det är några oklarheter. I "normala" precisionskörningar enligt TR får man tex välja gångart själv, man får både skritta, trava och galoppera i alla klasser utan att få straffpoäng. Men det optimala brukar vara en hyfsat rask trav. Inte så långsamt så att det blir vingligt, men inte så fort att man inte hinner med att styra. Lycka till :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.