Annons:
Etikettträning
Läst 10179 ggr
penphotography
2012-02-24 11:09

Framåtbjudning är A och O för körhästen

Framåtbjudningen är körhästens motor. Utan motor blir det mycket svårare att köra.

Framåtbjudning = energi

En körhäst med bra framåtbjudning går villigt fram för kuskens framåtdrivande hjälper. Framåtbjudning, alltså energi är ett måste för att arbetet med körhästen ska fungera.

Bland de första sakerna vi lär körhästen är att villigt gå framåt för en smackning. Vi vill att hästen omedelbart ska skjuta ifrån med bakbenen och söka sig framåt med energi strömmande genom överlinjen fram till bettet. Då får vi det vi kallar för "sug i handen".

Dålig framåtbjudning?

Om hästen har dålig framåtbjudning kan det bero på flera olika saker. Först bör man försäkra sig om att hästen inte har ont någonstans. Sen funderar man på om utrustningen ligger bekvämt och låter hästen röra sig obehindrat. Man bör också fundera på om hästen får tillräckligt med energi från fodret, eller kanske rent av för mycket? Hur är underlaget? Kan det vara så att hästen inte riktigt förstår vad som förväntas av den? Är du som kusk tillräckligt konsekvent i dina signaler till hästen?

En häst som är slö, lat eller inte ännu lärt sig tänka framåt bör arbetas i ett frisk tempo. Ett bra riktmärke är att driva hästen till något högre tempo i varje gångart än den helst själv vill gå i. Många gånger kan det hjälpa att ha en annan häst med som sällskap eftersom de flesta hästarna blir lite mer energiska av det.

Ett annat knep är att arbeta hästen mycket utomhus i skog och mark. Naturen har en uppiggande effekt på både kusk och häst! Att vara i ett ridhus till exempel kan verka dämpande eftersom det alltid finns en vägg framför.

Växla ofta gärna tempo och gångart eftersom det gör hästen mer alert och uppmärksam.
Bekväma hästar kan ofta lätt bli uttråkade. Försök att variera arbetet så mycket som möjligt.

Text och foto: Pernillha Engström

~Penna~

Medarbetare på Körning iFokus

Annons:
Russ-park
2012-06-05 19:49
#1

Fin artikel !

bj / dk

Linden95
2012-06-06 10:51
#2

Mycket bra artikel, fick mig lite tips… :)

penphotography
2012-06-06 14:29
#3

Tack båda!

#2 Bra att det är till hjälp!

Glad

~Penna~

Medarbetare på Körning iFokus

Upp till toppen
Annons: