2012-05-29 16:04 #0 av: Rita-S

En artikel i serien om hästraser som har blivit populära körhästar eller som sedan längre tid är framavlade till det. Normandiska cobben har anor tillbaka till romarriket och ännu längre tillbaka till kelterna, fast det är bra mycket inblandat blod under vägen.

Normandiska cobben härstammar från Bidets, små ponnyer som kelterna tog med sig från Asien in till det som nu är Frankrike under romarrikets utbredning. Under resans gång genom Ryssland blandades dessa små hästar med både mongoliska och orientaliska hästraser, innan Romarna blandade in tyngre körhästar för att få fram en större ras lämpad för både jordbruk och krig. Uppfödarna i Normandie tog till sig denna stärka hästen och startade planmässig avel av tyngre, starka kavallerihästar.

Under 15-1600-talet tog aveln en ny vända, och blandade in smidigare berberhästar för att få rasen något lättare. 1728 startades stuteriet Le Pin men antal hästar hade minskats drastiskt på grund av experimentell avel med både Norfolktravare och Engelskt fullblod. Resultatet av detta experimentet resulterade i utmärkta ridhästar av något grövre modell, men den ursprungliga Normandiska cobben hade nästan förlorat sitt särdrag. Dom få exemplaren som fanns kvar med ursprungsblod fördes till de kungliga stuterierna i första hand, då man ville ha denna rasen till stridshäst hellre än den lättare modellen.


Bilden är lånat från Wikipedia Commons!

Så småningom ledde detta till räddningen för rasen, då man avlade vidare i samma anda som aveln varit fram till detta: En tyngre arbetshäst och en lättare kavallerihäst. Än i dag finns ingen stambok för rasen, men all avel dokumenteras noggrannt, och det är även vanligt med prestationsprov innan registrering på avelshingstar. Det mest kända testet är Route de Poisson som återskapar fisketransporterna från kusten i nordväst till Paris, en strecka man avkrävde skulle tillryggaläggas på mindre än 24 timmar så fisken skulle vara färsk.

Cob är egentligen ett missvisande namn på rasen då det inte är en cob alls, benämnelsen Cob är ju för en häst med exteriör utmärkt för ridning, men rasen har så många av övriga egenskaper en cob borde ha så den får benämnelsen ändå. Det finns de som anser den inte ens är en kallblodig ras utan borde vara ett grövre halvblod.


Bilden är lånat från Wikipedia Commons!

Den här rasen kännetecknas av en kort och stark rygg, kort och kraftig nacke och har ofta jämförts med andra korta raser som Haflinger, Fjordhäst och Arab. I temperament är dom livligare än vanligt för kallblod, och har mycket mer luft och fjädring i sitt rörelsemönster.

Genom den avel som har varit har man alltså lyckats bibehålla ridhästarnas spänst och 'schwung' i steget till stor del på samma tid som kroppen har anpassats hårt arbete i form av att dra tunga lass.

Det är viktig med ett balanserat och stabilt lynne, vilket är av vikt för alla körhästar. Lynnet beskrivs ofta som en perfekt mix mellan mild och livlig, där de har de bästa egenskaperna från en ivrig stridshäst och en sansad gårdshäst. Detta gjorde dem väl anpassade både i strid och senare på gårdarna. Dom flesta färger är godkända, men vanligast är som alltid brun och mörkbrun. Storlek ligger dom oftast mellan 158 och 170 hög.

 

Text: Rita Simonsen