2012-05-30 13:49 #0 av: Rita-S

En artikel i serien om hästraser som har blivit populära körhästar eller som sedan längre tid är framavlade till det. Avelignesen är Italiens svar på Österrikets Haflingerhäst, dock är den aningen tyngre.

Under romarnas tid i området avlades det fram hästraser för använding både till strid och gårdsarbete. En större del av den romerska hären var ju faktisk bönder som gjorde sin tjänst för en kortare eller längre tid och dom tog ju då med sig sina hästar. Över tid splittrades dessa hästraser upp i olika raser och vi har i dag kvar Haflingern, Norikern och Avelignesen, alla tre ofta i den vackra flaxfux färgen som är så populär.


Bilden är lånad från Wikipedia Commons.

Avelignesen och Haflinger är dock dom som ligger närmast varann, Haflingern kan bli något större medans Avelignesen oftast inte blir större än 150 cm. En lång stund korsavlades dessa två raser med varann innan man riktade in sig på renrasig avel, och dom har båda två stärkt inflytande från samma hingsten, det arabiska fullblodet El Badavi XXII som importerades på 1800 talet till stuteriet i Tyrolen. Detta inflytandet ger dom en lättare prägling som Norikern saknar.

Under 1800-talet flyttade både Haflinger och Aveligneser fram och tillbaka mellan Tyrol i Österrike och Italien, helt till Sydtyrolen och huvudstuteriet till Haflinger tillföll då Italien. Därmed hade man situationen att alla hingstar fanns i Österrike och alla stona i Italien. Det finns inget dokumenterat huruvida man korsavlade mellan Avelignese och Haflinger under denna tid men det är nog stor sannolikhet att man gjorde detta. I dag föreligger huvudsätet för avel av Avelignese i Bolzano men även i Toscana och Venetia är aveln stor.


Bilden är lånat från Wikipedia Commons.

Rasmässig är Avelignese som ni redan gissat mycket lik Haflingern dock något tyngre fast skillnaden i storleken är minimal, trots sin lilla storlek är dom otroligt starka och stadiga på foten som alla bergshästar  brukar vara. Kroppen är perfekt anpassad att dra tunga lass i eländig terräng. Ryggen brukar vara kort och bred, bogen bred och kraftig, rumpan muskulös och benen korta och starka med stor hovyta så dom kan skjuta från ordentlig. Nacken är kort och kraftig, huvudet är normalstort med bred panna, rak nosrygg och mulen skall vara liten och välformad.

Lynnet är en otroligt tålmodig och lugn häst, mycket lämpad som både barn och vuxenhäst, dom utvisar stor flexibilitet inom både ridning och körning och blir trevliga familjhästar såväl som goda arbetshästar.

Medans Haflinger i Österrike oftast brännmärks är det mer sällsynt att Avelignesen blir det, om så händer är det endast kontrollnumret som bränns in.


Bilden är lånat från Wikipedia Commons.

 

Text: Rita Simonsen
Notis: Bild på avelignesen var svår att hitta, även italienska wikipediasidorna visar bild på haflinger. Nu är inte skillnaden så stor mellan avelignese och haflinger, så jag lägger även in haflingerbilder själv.