Annons:
Etikettpopulära-hästraser-för-körning
Läst 8092 ggr
Rita-S
6/4/12, 9:52 PM

Nordsvenska hästen - Sveriges arbetsmyra!

En artikel i serien om hästraser som har blivit populära körhästar eller som sedan längre tid är framavlade till det. Nordsvensken och norska Dølehesten är mycket lika varandra till utseende och i lynnet då dessa två raser har hjälpt varann för att hindra utrotning, men dom har varsin stambok.

Både nordsvensken och Dølen har rötter tillbaka till dom gamla skandinaviska lantraserna, och båda raserna är numera uppdelade i en tyngre bruksvariant och en lättare travmodell.

Fram till slutet på 1800-talet var nordsvensken mer en mix mellan alla dom lantraser som fanns i hela skandinavien, man tog även in engelsk blod periodiskt för att stärka rasen, eller förfina den med exempelvis det engelska fullblodet som verkar ha stuckit fram mulen i ungefär alla hästraser i världen. Ett tag var den nordsvenska hästen nära att försvinna helt och hållet då den ansågs för lätt för jordbruk och ansågs värdelös till lantbruksarbetet av bönderna.


Bilden är lånat från Wikipedia Commons.

Ett nogrannt avelsarbete med dom tyngsta individerna samt tyngre blod från sydliga europa och östra europa tog till men detta var tidkrävande arbete och fler små föreningar bildades för att hindra rasen från att försvinna helt. Från runt 1850 togs norska guldbrandsdalshästen in i avelsarbetet, numera känd som dølehesten, och från 1890 var det endast denna som tilläts att korsa in i nordsvenska blodet överhuvudtaget.

vid 1900-talets början tog det tidkrävande arbetet till att renavla rasen, och den första rasbeskrivningen och benämnelsen Den Nordsvenska hästen hittar man från premieringsreglementet i 1900.

1923 hölls ett lantbruksmöte i Göteborg, där hästarna visades upp, men utseende och lynnet skilldes så mycket åt att man knappt trodde man kunde prata om samma häst. Därmed enades man om en riksomfattande avelsförening som skulle utarbeta avelsprogrammet och effektivisera aveln. Augusti 1923 höll man därmed ett möte i Östersund där man samlade uppfödare och hästägare från hela landet, föreningen Nordsvenska Hästen bildades och en stambok upprättes.

Från nu tog aveln ett enhetlig mål och nordsvensken som vi ser den i dag började ta form på riktig, mycket med inverkning från Norska Dølen. Uppdelning i bruksnordisen och travnordisen kom i 1964, och stambok för norsk Døl och nordsvensken är numera separerade från varandra. Bruksprov utvecklades för att testa framst hingstarna då aveln i första hand riktade sig mot lantbruksarbetet, och detta pågår än i dag.

Rasen har utmärkt sig som en god och trevlig allroundhäst för all sort ridning och rid/körverksamhet (hoppning, Dressyr, fälttävlan, western), körning, lantbruket, den är stark och stadig och tar sig fram överallt och är populär till turridning och så stark att den kan bära en mycket stor ryttare. Temperamentet är lugnt men arbetsvillig, modig och stadig går den fram överallt och drar ungefär allt du stoppar bak den. Godlynt och vänligt finner den sig i det allra mästa, men kan ändå visa fram lite av Dølens skinn på näsan i bland med att ha litet vänliga synpunkter nån gång i mellan.

Den har dessutom visat sig vara relativt långlivad och när till immun mot många vanliga hästsjukdommar och insjuknar inte så ofta.

Rasen räknas som en medelstor häst med en genomsnittlig mankhöjd trunt 155 plus/minus några centimeter. Huvudet skall vara medelstort med rak profil och breda muskulösa ganacher. Detta kilformade utseendet är en inverkan från norska dølen.


Bilden är lånat från Wikipedia Commons.

Halsen är medellång och muskulös, och ryggen som på dom flesta draghästar skall vara lång och stark med mycket muskelmassa. Bogen är anpassad att dra tunga saker med bred bringa. Benen är normallånga och mycket muskulösa, med starka senor och senfästen och breda leder. Hoverna skall vara starka och breda, hovkvaliteten är en arv från dom inhemska lantraserna och dølen. Man och svans brukar växa riklig, medan panluggen kan variera från lite till mycket.

Färger tillåtna är brun, svartbrun, svart, fux, gulbrun, gulsvartbrun, gulsvart, isabell samt blacka varianter av dessa färger. Avblekbar skimmel om härstamningen kan bevisas gå tillbaka till norskt blod.

Text: Rita Simonsen

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Annons:
Aribigga
11/29/12, 6:35 AM
#1

Ahh dessa underbara hästar <3 Min morbror har ett par stycken och de är några av mina favorithästar!

lurvponnyn.vimeddjur.se

Upp till toppen
Annons: