Allmänt

Om olyckan är framme när man kör hästen

2012-11-16 12:43 #0 av: blacksmithfarm

Det kan hända den bäste. Därför är det viktigt att man vet vad man ska göra vid en olycka.

Prioritera

Att prioritera rätt är viktigt vid en olycka:

  1. Hur har det gått för kusk och groom?
    ABC - Andning, blödning, chock.
  2. Hur har det gått för hästen?
  3. Hur har vagn och sele klarat olyckan?

I maraton är det lätt hänt att man svänger för snävt... (hästen på bilden var inte inblandad i någon olycka) Foto: Annie Kallhede Lundvall

 Om hästen har gått omkull

Om hästen har gått omkull ska man ALLTID närma sig den från ryggsidan! Annars rikerar man att bli sparkad. Sedan håller man ner den genom att lägga sig över halsen och huvudet, då blir det omöjligt för hästen att resa sig.
I det läget kan en andra person plocka loss selen och vagnen. Se till att dela tömmen istället för att koppla loss den från bettet. Då har du fortfarande något att hålla hästen med sedan.
Snabbkopplingar underlättar i dessa situationer. Trots det är det bra att ha en kniv till hands, exempelvis på vagnen ifall man måste skära sönder selen för att få loss hästen. Se till att kniven är vass, en slö kniv är farligare än en välslipad.

Ett hjul kan fastna i ett spår eller mot en sten eller stolpe i en snäv sväng... (på bilden hände ingen olycka) Foto: Annie Kallhede Lundvall

Förebyggande arbete

Gå regelbundet igenom material - sele och vagn. Läder kontrolleras genom att man böjer det för att se att det inte finns några sprickor. Bultar på vagnen efterdras. "Palpera" utrustningen precis som hästen och lär dig hur det brukar vara så känner du tidigare förändringar.

Miljöträna gärna hästen under säkra omständigheter, lär den att linor mot/mellan benen inte är farligt. Lär den att stanna på kommando osv.

Källor:

  • Maratongroom, instruktionskompendium för blivande groomar av Erik Barkefors, upplaga 3 1997

Blacksmithfarm, sajtvärd på Körning iFokus 
Var med och tävla: iFokus Sportfoto 2014 


Anmäl
2013-04-08 21:11 #1 av: mariekusk


Intressant och bra inlägg, man måste ha i sin tanke att olyckan kan hända och försöka ha en handlingsplan!! Som Ambulansjuksköterska så vill jag gärna berätta att vi inte arbetar efter A,B och C på samma sätt som gemenman har lärt sig! När vi tar  hand om en svårt sjuk patienten vid tex hästolycka så tänker vi:

A:Nacke halrygg-stabilisera

B: breathing-hur andas patienten, skiker patient=fri luftväg, om ej fri luftväg ser vi till att försöka etablera fri luftväg, se så att tungan ej är ivägen om den skadade är medveslös så "trillar hakan" och man får hjälpa till att lyfta fram underkäken så att den skadade förhoppningsivis kan andas själva.

C: Cirkulation-några stora blödningar?

D: Neurologisk påverkan? Förlamning, stickningar i armar eller benen?

E: Expose, kolla över hela kroppen efter skador eller dyl

Är det en riktigt svårt skadad patient jobbar man kanske mellan A och B hela tiden för att patienen skall syresätta sig!!

Låt den skadade ligga kvar på marken, var lugn, värm patienten-kalla på hjälp! :) bara lite kortfattat :) Marie!!

Anmäl
2013-04-08 21:42 #2 av: viktoria91

Nån som kan tipsa om en bra, vass kniv att ha med i vagnen när man kör?=)

Anmäl
2013-04-08 22:38 #3 av: penphotography

#2 Jag har en vanlig morakniv fasttejpad.

~Penna~

Medarbetare på Körning iFokus

Anmäl
2013-04-10 14:57 #4 av: blacksmithfarm

#1

Tack för informationen, alltid nyttigt att veta :)

Blacksmithfarm, sajtvärd på Körning iFokus 
Var med och tävla: iFokus Sportfoto 2014 


Anmäl
2013-04-11 18:53 #5 av: Mantissa

Bra artickel! Min hingst gick omkull en gång på en isfläck (i skritt). Fick dra honom till fast mark i benen för han vägrade försöka resa sig där det var halt.
Hade dock aldrig försökt mig på samma sak med varmblodet jag hade för då hade jag garanterat blivit sparkad! Naturligtvis har man aldrig medhjälpare med när det händer något..

Anmäl
2013-04-11 19:48 #6 av: Aribigga

Bra artikel!

Tycker det ser lite lustigt ut att det faktiskt är specifierat att man ska kolla hur kusk och groom mår före hästen Skämtar

Anmäl
2013-04-11 20:12 #7 av: viktoria91

#6 Jag hade blivit arg om folk kollat mig före hästen.;-)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.