2013-04-29 13:49 #0 av: blacksmithfarm

Ja, nu är tävlingssäsongen snart igång. Då är det extra roligt om man har en skinande ren utrustning. Här får ni tips på hur man gör en ordentlig puts av läderselen.

Vad behövs?

Det här är vad jag använder mig av:

  • Vatten, lagom ljummet
  • Svamp (en för varje omgång)
  • Äppelcidervinäger (eventuellt)
  • Stübbens Glycerintvål
  • Hammanol
  • Trasor (även här en för varje omgång)
  • Nylonstrumpor för det slutliga finishen

Hur gör man?

Plocka gärna isär alla remmar på selen. Är du osäker så tar du en i taget Ta isär - smörja - sätt ihop. Då hinner du inte glömma hur det satt ihop.

Skruva gärna loss tömringen några varv så att du kommer åt i kanten ordentligt. Då kan du även passa på att putsa själva tömringen - när det är lättare att undvika att få det putsmedlet på selen.
Plocka ur remmar ur söljor och spännen så att du kommer åt att putsa överallt.
Har du en silettdäckel? Dra ut och smörja på remmen som går genom däckeln ibland. Den ska glida genom för att fördela skacklarnas tryck jämnt över hästens rygg.

Om selen har smorts "för mycket" och sedan hängt ett tag så börjar fettet mögla. Det är ingen fara med själva selen då, men för att bli av med möglet så kan man med fördel torka av selen med Äppelcidervinäger.

Är selen ordentligt smutsig - börja med vatten! Se till att få bort smutsen med vanligt ljummet vatten och en svamp. Gärna mycket vatten i svampen, men torka av lädret efterhand så att inte vattnet blir kvar på det.

Här ser vi ett exempel på en smutsig rem. Börja här med att torka av alla klumpar med vanligt vatten. Då minskar du risken för att gruskorn repar lädret (vilket de lättare gör om man gnuggar med en löddrande svamp)
Och såhär blev den när den var färdigputsad!

När sedan den värsta smutsen är borta så kan man använda sadeltvålen. Det får gärna löddra, men samma här - se till att torka av det så att det inte lämnas kvar på selen. Nu får man se till att bli av med all smuts som finns.

Det måste inte löddra en massa när man putsar, men det är heller inte farligt att det gör det. Men se till att torka rent i söljor och hål så att inte skummet lämnas kvar.

Vid vardagsputs räcker det med att sedan smörja selen med tvålen. Men då och då (några gånger om året) så kan man använda fett eller olja. Här har jag valt Hammanol. Den smörjs på tunt, lämnas en stund för att sedan putsas upp (en nylonstrumpa funkar utmärkt till detta arbete).

En jämförelse mellan en färdig rem smord med Hammanol och en oputsad
Jämförelse med en rem smord med Hammanol och en med Stübbens Glycerintvål
Och såhär blev det när allt var färdigt!

Text och bild: Annie Kallhede Lundvall