Annons:
Etikettträning
Läst 7804 ggr
penphotography
1/5/14, 5:58 PM

Kontakt - steg tre i utbildningsskalan

Kontakt är steg tre i utbildningsskalan och ett av de svåraste och viktigaste stegen.

Avslutar den grundläggande fasen
På plats nummer tre och sist i den grundläggande fasen av utbildningsskalan, efter takt och lösgjordhet, kommer kontakt.
Utbildningsskalan är den röda tråden för all träning med hästen. Oavsett ålder ska hästens utbildning och träning följa utbildningsskalan för att bli hållbar.

Kontakt eller stöd
Punkt tre i utbildningsskalan är alltså kontakt, eller stöd som också används ibland. Innebörden av det tredje steget i utbildningsskalan är detsamma oavsett vilket namn man väljer. Många förespråkar dock att man kallar det tredje steget för kontakt eftersom stöd kan ge en felaktig association.

Foto: Pernillha Engström

 Vad är kontakt?

Med kontakt menar man förbindelsen mellan hästens mun och kuskens hand. Den ska vara mjuk och följsam men samtidigt stadig. Kontakten ska komma från hästens påskjut med bakbenen upp över hästens rygg, fram till nacken, ner till bettet och hästens mun för att sedan löpa genom tömmarna till kuskens hand. Kontakten får absolut inte uppstå från att kusken håller emot eller drar i tömmarna. 

Svårt steg
Att ha en bra hand som kusk och att erbjuda hästen en korrekt kontakt är bland det viktigaste i hela utbildningsskalan. Brister i kontakten som till exempel en hård eller stum hand påverkar kvalitén negativt i alla utbildningsskalans steg.
Kontakt är ett av de svåraste stegen i utbildningsskalan. Det är mycket vanligt att man får problem med kontakten. Vanliga exempel på felaktig kontakt är när hästen går bakom lod, inte har lika mycket kontakt med båda tömmarna, hänger i handen, går emot handen eller går över tömmen.
Ett befäst kontaktproblem är mycket svårt att arbeta bort och kräver i regel en skicklig kusk.

Läs mer om Utbildningsskalan HÄR.

Text och foto: Pernillha Engström

~Penna~

Medarbetare på Körning iFokus

Annons:
Upp till toppen
Annons: