Annons:
Etiketttävling
Läst 9168 ggr
penphotography
2014-05-22 15:53

Funktionärer på körtävling

Det finns många olika typer av funktionärer på en körtävling. Alla är lika viktiga, en kedja i en länk. Men vilka arbetsuppgifter har funktionärerna egentligen?

Tävlingssäsongen är i full gång och många arrangörer behöver fler funktionärer. Ett mycket bra sätt att lära sig hur en körtävling fungerar är att vara just funktionär. Det finns så många olika arbetsuppgifter att förkunskaper inte spelar någon roll, och alla funktionärer är lika viktiga för att arrangera lyckade tävlingar. Dessutom är det ett utmärkt sätt att lära känna andra körintresserade och bli en i gänget!

Som funktionär jobbar man i regel ideellt men man får mat och fika under dagen. Undantaget är delar av funktionärsstaben som till exempel domare och banbyggare. Dessa brukar ofta ta ut ett arvode när de inte tjänstgör på sin hemmaklubb.

Överdomare
Överdomarens uppgift är att kontrollera att Tävlingsreglementet följs på hela tävlingsplatsen och rör sig därför fritt över hela tävlingsområdet. Överdomaren fungerar också som ett stöd för arrangören och tävlingsledaren. Det är viktigt att någon funktionär på alla positioner har telefonnumret till överdomaren för att snabbt kunna komma i kontakt om något skulle hända. Överdomaren finns på alla tävlingar (undantaget om tävlingen bara har debutantklass) och är närvarande under hela tävlingen. Vid en protest är det överdomaren som har sista ordet vilket innebär att den som har rollen måste vara mycket insatt i TR. För att vara överdomare på tävling måste man ha gått en domarutbildning hos Svenska Ridsportförbundet.

Domare
I Dressyr och Precision sitter domaren stilla i ett domartorn/kur eller liknande. I Maraton rör sig domaren runt på området.
Domarens uppgift är att bedöma ekipagets prestation och se till att TR följs under pågående körning. Domaren kan även få reda ut eventuella protester tillsammans med överdomaren. För att bli domare på tävling måste man ha gått en domarutbildning hos Svenska Ridsportförbundet.

Domaren och sekreteraren sitter skyddade från väder och vind i en domarkur. Foto: Pernillha Engström

Banbyggare
Banbyggarens uppgift är att bygga precisionsbanan och att porta vägar i maratonhindren. Vanligast är att man har samma banbyggare för både Maraton och Precision, men det kan också vara olika banbyggare. Banbyggaren är även ansvarig för sträckning, utformning, märkning och mätning av banan. För att bli banbyggare på tävling måste man ha gått en banbyggarutbildning hos Svenska Ridsportförbundet.

Teknisk delegat
Den tekniske delegaten ansvarar för att banor, hinder, stallar och tävlingsområde uppfyller alla säkerhetskrav, är rättvisa för alla deltagare, ser till att alla funktionärer är insatta i sina arbetsuppgifter samt övervakar tävlingarna.
Den tekniske delegaten utses av Svenska Ridsportförbundet.

Att vara hinderpersonal innebär lagarbete. Man måste vara snabb att laga om ett hinder går sönder under Maraton. Foto: Pernillha Engström

Funktionskontrollant

Funktionskontrollanten granskar alla ekipage (med undantag för svårklass) innan start så att utrustningen är funktionell och säker. Funktionskontrollanten måste vara godkänd av Svenska Ridsportförbundet.

Funktionskontroll - medhjälpare
Funktionskontrollanten behöver en sekreterare som för protokoll och prickar av så man kan se att alla ekipage passerat kontrollen. Tillfälle att lära sig mycket för den intresserade!

Tävlingsledare
Spindeln i nätet. Tävlingsledaren är den som har det yttersta ansvaret för tävlingen och som ser till att alla positioner har funktionärer. Om tävlingsledaren har gjort sitt jobb ordentligt innan tävlingen kan den, under förutsättning att inget oväntat händer, bara finnas till hands under själva tävlingen. Precis som med överdomaren är det viktigt att funktionärerna vid varje position snabbt kan komma i kontakt med tävlingsledaren.

Speaker
Speakerns uppgift är att serva deltagare och publik med resultat och annan relevant information. Speakern har en mycket viktig uppgift. En riktigt bra speaker är insatt, pratar tydligt och delger snabbt resultat. En bra speaker är viktig för att hålla spänningen uppe och för att publiken lätt ska kunna följa med i resultatlistans omkastningar.

Speakern sitter alltid med god utsikt över vad som händer för att snabbt kunna rapportera. Foto: Pernillha Engström

Sekretariat
Det är sekretariatets funktionärer som håller ordning på start- och resultatlistor, tar emot strykningar och ändringar med mera. I sekretariatet arbetar man med många olika papper men också en hel del i det dataprogram som arrangören använder för till exempel resultatredovisningen. Därför är det bra att ha grundläggande datavana som funktionär i sekretariatet. Det här är också den mest stressiga positionen på en tävlingsplats så det krävs funktionärer som kan hålla humöret uppe och ge ett glatt bemötande även under arbetstoppar.

Kuskrepresentant
Kuskrepresentanten utses innan tävlingens början av de tävlande. Det ska vara en av kuskarna som själv deltar på tävlingen. Representantens uppgift är att ge arrangören feedback på den aktuella tävlingens utformning och genomförande.

Domarsekreterare
Som sekreterare till domaren fyller man i bedömningsprotokollet så som domaren anger. I dressyren fyller man i ett protokoll per ekipage med siffror vid varje bedömningspunkt med ofta också tillhörande korta kommentarer.
I Precision fyller man i hur många fel och vilken tid varje ekipage stannar på.
Att vara domarsekreterare är mycket lärorikt och nästan ett måste att vara någon gång om man själv tävlar eller är tävlingsintresserad. Det kräver hundraprocentig koncentration, man måste vara uppmärksam, skärpt, snabb och tyst.

Löpare
Löparen hämtar färdiga protokoll hos domarsekreteraren och lämnar till sekretariatet för resultaträkning. 

Tidtagare
I svårklass använder man elektronisk tidtagning som officiell tid. Men i övriga klasser och även som back-upp i svårklass använder man manuell tid som tas av flera tidtagare. Som tidtagare får man se tävlingarna från första parkett. En tidtagare måste vara uppmärksam, snabb och noggrann. Flera tidtagare behövs i både Precision och Maraton.

Ritare
I Maraton ansvarar ritaren för att rita den väg som varje ekipage kör genom maratonhindret. Mycket lärorikt. Man måste vara hundraprocentigt koncentrerad när ett ekipage är i hindret.

Funktionärerna har ofta varselvästar. Här ritaren och hinderchefen. Foto: Camilla Arthursson

Flaggare
På precisionsbanan ansvarar flaggaren för att höja flaggan när domaren gett startsignal. När ekipaget kör över startlinjen sänker man flaggan och likadant när ekipaget kör över mållinjen. Detta för att alla ska kunna avgöra när ekipaget korsar start och mållinje oavsett vart runt banan man befinner sig. En höjd flagga är också ett tecken till kusken att den fått startsignal om den av någon anledning inte skulle ha hört signalen.

Genom att vara flaggare får man bästa platsen för att titta på precisionen. Foto: Annie Kallhede Lundvall

Banpersonal
På precisionsbanan krävs en hel grupp funktionärer för att snabbt kunna bygga upp rivna portar samt mäta bredden för nästa ekipage. Ett mycket bra sätt att se mycket av tävlingen och samtidigt lära sig mycket av övriga funktionärer på banan. Man måste vara uppmärksam och snabb. Det är viktigt att kunna banan så man inte råkar ut för en olycka!

Som banpersonal har man bra överblick och kan samtidigt prata med och lära av erfarna funktionärer. Foto: Pernillha Engström

Banchef
Banchefen är den som bestämmer på banan och delar ut arbetsuppgifterna bland banpersonalen. Banchefen måste hela tiden vara uppmärksam på domartornet. Banchefen är banbyggarens högra hand och hjälper till vid banbyggnaden. Banchefen har även ansvaret för banpersonalen samt att de får korta raster för toabesök och fika.

Hinderpersonal
Precis som på precisionsbanan arbetar man i grupp om flera funktionärer i maratonhindren. Man ser till att ekipaget kör rätt väg, noterar eventuella rivningar av bollar eller andra rivningsbara delar i hindren, man ser till att reglerna följs och hjälper till om det skulle hända en olycka, till exempel om ekipaget skulle välta. Det är viktigt att veta vart portarna sitter och vilka alternativa vägar det finns så man inte står i vägen och råkar ut för en olycka! Flera ur hinderpersonalen har också som uppgift att vara extra tidtagare som back-upp om det skulle strula med den officiella tiden. 

Hinderpersonalen måste vara uppmärksamma och noga med att hålla sig ur vägen. Foto: Pernillha Engström

Hinderchef
Varje maratonhinder har en hinderchef som bestämmer i det aktuella hindret och som delar ut arbetsuppgifter till funktionärerna i det hindret. Precis som banchefen i Precision hjälper hindercheferna banbyggaren med det som behövs och har ansvaret för hinderpersonalen. Till exempel varma dagar är det viktigt att se till så alla dricker ordentligt med vatten.

Sträckfunktionär
Som sträckfunktionär står man ute på maratonsträckorna, till exempel vid start, mål och i pausen. Då har man ansvar för att se till att ekipagen startar i rätt ordning och på utsatt tid.

Prisansvarig
Den som är prisansvarig delar ut priserna. Innan tävlingen tar man reda på vilka priser som ska delas ut. Ska segertäcken tas på ska detta göras utanför banan innan prisutdelningen. Ofta har den prisansvarige en medhjälpare till hands.

Den som är prisansvarig har ofta en medhjälpare för att prisutdelningen ska gå snabbt och smidigt. Foto: Annie Kallhede Lundvall

In-/utsläppare
In-/utsläpparen är den som öppnar och stänger om banan för att släppa in och ut ekipagen. Ett bra sätt att få se tävlingen på nära håll.

Uppvärmning
Funktionärerna på uppvärmningsytor ser till att reglerna följs och att inte för många ekipage finns på ytorna om det är begränsat med utrymme. Man meddelar också vilket ekipage som är näst på tur och som ska hålla sig beredd. Samarbetar ibland en hel del med In-/utsläpparen.

Stallchef
Stallchefen ansvarar för stallarna. Den ser till så att inga obehöriga befinner sig i stallarna, att alla regler följs och att säkerheten i stallarna efterlevs. Stallchefen ser till så att alla boxar är ordentligt stängda innan stallarna släcks och nattvakterna tar över. Stallchefen övervakar också att boxar rengörs vid tävlingens slut. Vid större tävlingar har stallchefen ofta en eller flera medhjälpare.

Nattvakter
Nattvakterna patrullerar stallområdet under natten. Nattvakterna ser till så att alla hästar mår bra och inte smiter från sina boxar, att inga stölder begås samt att hästarna får lugn och ro under nattvilan som oftast är mellan 22-06.

Sjukvårdspersonal
Eftersom olyckor kan inträffa behövs sjukvårdsutbildad personal.

Veterinär och veterinärassistent
Alla hästar ska besiktigas innan tävlingen börjar. Veterinären utses av Jordbruksverket. Veterinärassistenten hjälper veterinären med att pricka av så alla ekipage blir kontrollerade.

Utöver detta finns fler uppgifter för funktionärer som till exempel parkeringsvakter, traktorförare, cafeteria, avbytare/servicefunktionär, kock och städare. Om man inte kan hjälpa till på själva tävlingsdagen finns det alltid saker som måste göras dagarna innan. Dressyrstaket ska byggas upp, gräset ska klippas, det behöver bakas till cafeterian och en massa annat. Självklart behövs det också funktionärer för att återställa och städa allt efter tävlingen är slut.

Text: Pernillha Engström Löpsedelsbild: Annie Kallhede Lundvall

~Penna~

Medarbetare på Körning iFokus

Annons:
Upp till toppen
Annons: