Annons:
Etiketterutrustningköp-och-sälj
Läst 72 ggr
dundeer
2023-01-26, 10:30

Vill börja köra, nybörjarfrågor

Hej!

Jag har bestämt att kör in min KWPN, men jag har ingen kunskap om utrustningen (köra kan jag och inkörningen) men vad för utrustning? Vagnen? Vad ska man tänka på?

Måste jag ha en Bröstsele eller funkar en klicksele i början?

Med vagn, vilka mått på skacklar ska jag kolla efter? Hästen är ca 167 i mkh.

Är även intresserad av att köpa utrustning om nån har tillsalu, dock billigare då jag vill testa på innan jag satsar allt för stora summor.
Norrbotten eller Göteborg/Lidköping, eventuellt e4an norrut kan funka :)

Annons:
thistletoe
2023-02-01, 08:45
#1

Vad kul att du tänkt börja köra!

Till en början behöver du en bra däckel att tömköra med, sen alla bitar i selen du tänkt använda. Med klicksele antar jag du menar en travsele med QH fäste? En sån går absolut köra in med, men då får du tänka på att vänja hästen med baksele och draglinor om du sedan byter sele.

Därefter kommer du behöva ett par skacklar som sitter ihop, typ som hör till en gammal timmerdoning eller släpskacklar eller nåt hemmasnickeri, bara det är helt och går att släpa omkring på.

Vagnen bör vara enaxlad till en början och helst vara bred mellan skacklarna där de fäster i vagnen. Gärna ett rejält sparkskydd. Bra är också att vänja hästen vid att ha slaggjord så att man kan använda en sån när man spänner för första gångerna, utifall att.

Lättast för att få rätt längd på skacklarna är hästens längd från däckel till has + minst 50 cm. Då har du vilken längd det ska vara från skackelspets till svängel. Min häst på strax under 160 cm och kort i kroppen har 190 cm mellan spets och svängel, total längd 205 cm på skackeln som lite referens.

Lycka till!

Upp till toppen
Annons: